Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start vermoedelijk licht hoger op Labor Day

AEX start vermoedelijk licht hoger op Labor Day
2 sep 2024 om 07:56

 De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het groen. Wall Street blijft vandaag gesloten vanwege Labor Day.

Wall Street sloot vrijdag in aanloop naar een lang weekend nog overtuigend in het groen, met een stijging voor hoofdgraadmeter S&P 500 van 1,0 procent na vrijgave van nieuwe inflatiecijfers, terwijl de beurs in Hongkong vanochtend juist flink lager noteerde na een krimp van de Chinese industrie in augustus.

De AEX index koerste afgelopen week op weekbasis nog met 1,1 procent hoger naar 918,66 punten. De maand augustus werd op maandbasis evenwel afgesloten met een nipt verlies van 0,2 procent. 

“We hebben het einde van augustus bereikt, een echt volatiele maand met een enorme correctie op de aandelenmarkten, vooral in Japan. En toen kregen we de correctie van de correctie”, vatte Frank Vranken, expert van Bank Edmond de Rothschild, de maand samen.

De AEX daalde na een slot van ruim 920 punten op de laatste dag van juli, begin augustus naar 860 punten, om vervolgens op te veren tot bijna 924 punten afgelopen week. 

Volgens analist Corné van Zeijl van Cardano is de aanloop naar een eerste renteverlaging vaak prima voor de beurzen, maar de periode erna juist wat minder. Simpelweg omdat dat het vaak aangeeft dat de centrale bank probeert de economische tegenwind op te vangen.

In de VS kwam de PCE-kerninflatie in juli uit op 2,6 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder, waar een lichte stijging naar 2,7 procent was voorzien. Op maandbasis rekende de markt op een kerninflatie van 0,2 procent en dat kwam ook uit. De cijfers zullen de Federal Reserve er vermoedelijk niet van weerhouden om deze maand voor het eerst in vier jaar de rente te verlagen. 

De Hang Seng index in Hongkong noteerde vanochtend 1,8 procent lager, terwijl de Shanghai Composite ruim een half procent prijs gaf. De andere hoofdbeurzen bleven dichtbij huis.

De Chinese beurzen reageerden onder meer op een krimp van de industrie afgelopen maand. De officiële inkoopmanagersindex voor de industrie daalde volgens overheidscijfers in augustus naar 49,1, het laagste niveau in zes maanden, ten opzichte van 49,4 in juli. Er werd gerekend op een onveranderde stand van 49,4.

Maandag rapporteerde S&P Global juist nog cijfers die wezen op een groei van de Chinese industrie. Deze inkoopmanagersindex steeg van 49,8 in juli naar 50,4 in augustus. 

De index voor de dienstensector steeg volgens de overheidscijfers in augustus naar 50,3, van 50,2 een maand eerder. 

De olieprijzen kregen vrijdag nog een tik te verwerken nadat bekend werd dat volgens persbureau Reuters de OPEC+ van plan is om de productie vanaf oktober stapsgewijs te verhogen.

Bij een settlement van 73,55 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 3,1 procent goedkoper. Op maandbasis resulteerde dit uiteindelijk  in een daling van 5,6 procent.

Vanochtend daalde de future in de Aziatische handel met 0,7 procent verder. 

In de loop van de ochtend worden Europese inkoopmanagersindices voor de industrie in augustus vrijgegeven. Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse industrie afgelopen maand flink is gekrompen. Deze inkoopmanagersindex daalde van 49,2 in juli naar 47,7 in augustus. 

Bedrijfsnieuws

BE Semiconductor Industries start een nieuw aandeleninkoopprogramma van 100 miljoen euro, nadat een inkoopprogramma van 60 miljoen euro afgelopen week werd afgerond.

Ebusco heeft Christian Schreyer voorgedragen als nieuwe CEO. Dit maakte de fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen uit Deurne vrijdag nabeurs bekend.

Ajax verhuurt Carlos Forbs aan de Engelse club Wolverhampton Wanderers FC.

Morefield Group behaalde in de eerste zes maanden van 2024 hogere resultaten, te danken aan de groei van medisch hulpmiddelenbedrijf Kersten dat sinds november 2022 deel uitmaakt van de groep. De EBITDA verbeterde met 21,2 procent op jaarbasis, van 7,54 naar 9,14 miljoen euro. 

Berenberg verhoogde het koersdoel voor NX Filtration van 7,30 naar 7,60 euro met een onveranderde koopaanbeveling. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag 1,0 procent hoger op 5.648,40 punten en steeg ongeveer 3,8 procent op maandbasis. De Dow Jones index steeg 0,6 procent naar 41.563,08 punten en kon de maand augustus ongeveer 2,0 procent bijschrijven en de recordstanden aanscherpen. De Nasdaq sloot uiteindelijk vrijdag 1,1 procent hoger op 17.713,62 punten en won daarmee ongeveer 4,0 procent op maandbasis.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alfen

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.