Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: Ebusco uitblinker op richtingloos Damrak

Beursupdate: Ebusco uitblinker op richtingloos Damrak
2 sep 2024 om 11:21

 De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel vlak. Veel spektakel wordt er ook niet verwacht met Wall Street dat de deuren gesloten houdt voor Labor Day.

De AEX index noteerde op 919,11 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen.

Vorige week was er veel aandacht voor de resultaten van Nvidia. De koers van het grootste AI-aandeel zit in een licht dalende trend op ruim 10 procent lager dan het record van 18 juni, aldus Friso Rengers van ING Investment Office.

Verder was er vrijdag een gunstig bericht over goedkope herfinaciering voor Chinese woningeigenaren. “Deze positieve berichtgeving krijgt helaas geen enkel gevolg vandaag”, zag Rengers.

Hij wees op berichten over zakkende prijzen voor ijzererts die duiden op gebrek aan vraag. Officiële cijfers van de Chinese overheid wezen voor augustus op een krimpende nationale economie, terwijl die van S&P Global op een kleine groei wezen. 

De index voor de industrie in de eurozone wees in augustus op aanhoudende krimp. “Het gaat snel bergafwaarts”, stelde econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank.  

De krimp van de Franse industrie werd opwaarts bijgesteld, maar die in Duitsland viel juist tegen.In Nederland was het cijfer van 47,7 ook veel minder dan de 48,5 die was voorzien, na de 49,2 een maand eerder.  

“Al met al blijft het beeld dat China en Europa economisch wat minder draaien, terwijl Amerika relatief meevalt en Japan en een aantal opkomende landen zich roeren in positieve zin”, aldus Rengers.

De olieprijs bewoog niet veel. WTI-olie voor oktober noteerde vlak op 73,58 dollar en Brent-olie kotte 76,93 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1073. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1050 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,2 procent. Besi won 0,9 procent na een koopadvies van KBC Securities en de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma.

De sterkste daler was Adyen met een verlies van 1,5 procent en IMCD met 0,9 procent.  

Bij de Midkap-aandelen was Eurocommercial de sterkste stijger met een plus van 1,5 procent.

CTP verloor juist 2 procent, maar noteerde ook ex-dividend. Laadpalenfabrikant Alfen daalde 2,3 procent en Signify verloor 1,8 procent na een koersdoelverlaging van UBS.

Basic-Fit presenteerde een nieuwe CFO, nu de huidige financieel directeur aan het einde van het jaar met pensioen gaat. Het aandeel daalde 2,6 procent. 

Arcadis stond licht lager, ondanks een koersdoelverhoging bij ING van 60,00 naar 75,00 euro.

Het aandeel van de elektrische bussenbouwer Ebusco blonk uit met een koerswinst van 20 procent in de index voor kleine aandelen. Het door aanhoudende productie-achterstanden en koersdalingen geplaagde bedrijf maakte vrijdag nabeurs bekend dat Christian Schreyer de nieuwe CEO wordt. Oprichter Peter Bijvels en Michiel Peters treden terug als co-CEO’s. Schreyer werkte onder andere voor Deutsche Bahn en leidde met succes reorganisaties.  

NX Filtration profiteerde van een koersdoelverhoging van Berenberg van 7,30 naar 7,60 euro. Het aandeel steeg 1,5 procent naar 4,98 euro.

PostNL verloor juist 1,8 procent.  


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.