Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Delta Quant Capital: wat we doen is niet ingewikkeld

Delta Quant Capital: wat we doen is niet ingewikkeld
2 sep 2024 om 10:18

Delta Quant Capital: wat we doen is niet ingewikkeld. Maar om dat goed (structureel 20% op jaarbasis) en veilig te doen is dat wél.

Delta Quant One is een in Rotterdam gevestigd beleggingsfonds, opgericht door oud Knaken-founder Vincent van der Sanden van Delta Quant Capital. Het fonds maakt gebruik van handelsstrategieën die beschikbaar zijn voor iedereen, maar optimaliseert deze strategieën en de uitvoering ervan voor een beter rendement. De twee strategieën van het fonds hebben betrekking op het verschaffen van liquiditeit op de cryptomarkten, zonder zelf blootstelling te hebben aan koersveranderingen van de vaak volatiele cryptovaluta.

Funding Rate Arbitrage

Handelaren op de cryptomarkt betalen een premie om op een vast moment in de toekomst een cryptomunt voor de huidige waarde te kopen. Deze premie zit verwerkt in de prijs van het product, genaamd de ‘future’. Door deze future te verkopen (zonder de onderliggende munt te bezitten) en vervolgens de munt tegen de huidige waarde te kopen, kan de premie, genaamd de ‘funding rate’ worden opgestreken. Zonder blootstelling aan koersschommelingen. Op de meeste handelsplatformen is dit een strategie die particulieren zelfstandig kunnen uitvoeren, met een rendement van 7-10% per jaar.

Vincent van der Sanden: “Maar, bij iedere transactie staat de investering vast tot het einde van het futurecontract, terwijl gedurende het contract het goed mogelijk is dat de funding rate substantieel stijgt. Daar kan dan geen gebruik meer van worden gemaakt, als je al je geld al hebt geïnvesteerd. Door uitvoerige dataverzameling en analyse identificeren wij algoritmisch steeds de optimale mix tussen investeren en wachten met investeren. Hierdoor behalen wij over een jaar gemeten een rendement dat vele procentpunten hoger ligt dan dat van de beleggende particulier met dezelfde strategie.”

Schaalvoordeel

Door de omvang van het fonds handelt het met vele malen grotere transactievolumes dan een particulier(e handelaar). In plaats van transactiekosten te betalen, ontvangt het hierdoor regelmatig een vergoeding voor het innemen van posities. Voor het fonds lopen deze zogenoemde ‘rebates’ in sommige maanden in de tienduizenden euro’s. Vergoedingen waar particulieren niet voor in aanmerking komen, maar die op jaarbasis makkelijk een procent extra rendement geven.

Margin lending

Een andere manier om liquiditeit te verschaffen op de cryptoplatformen is door het verstrekken van leningen aan handelaren. “Dit is eveneens een functie die individuele beleggers ook aan kunnen gaan, met een rendement van ongeveer 4-7% op jaarbasis (het Nederlandse Knaken biedt bijvoorbeeld 6% of 7%). Hierbij geven handelaren een onderpand af aan het platform, waartegen zij bij kredietverschaffers, zoals Delta Quant Capital, geld lenen. Handelaren geven bijvoorbeeld 1000 euro aan Bitcoin in onderpand en lenen vervolgens 4000 euro om mee te handelen. Als de totale waarde van hun handelspositie vervolgens zakt van 4000 richting 3000, wordt de positie door het platform gesloten en het onderpand verkocht. “Hiermee wordt de lening terugbetaald”, aldus Van der Sanden.

Door steeds de verschillende rentes en looptijden tussen platforms te vergelijken, maakt Delta Quant Capital een meer efficiënte verdeling van kapitaal mogelijk, waardoor het gemiddeld een hogere rente ontvangt. Het verschil bedraagt volgens Delta Quant Capital al snel enkele procentpunten op jaarbasis.

Geen rendement zonder goede risicobeperking

Onbedoelde blootstelling aan koersschommelingen, wankele exchanges of slechte leningen. Als de risicobeheersing niet op orde is, kan het rendement nog zo mooi zijn, maar is het nooit helemaal veilig. Met een achtergrond als portfolio manager bij Robeco en als oud-oprichter van Knaken kent Van der Sanden als geen ander het belang van risicomanagement.

Van der Sanden: “Onze methoden daarvoor spitsen zich toe op zowel de strategie en de uitvoering daarvan. Voor wat betreft de strategie hanteren we steeds een delta neutrale positie: door tegelijk long te gaan in een cryptomunt en short in de bijbehorende future, minimaliseren wij het marktrisico. Maar daarvoor is het wel essentieel dat deze transacties min of meer op hetzelfde moment worden aangegaan. Door automatisering van dit proces is dat mogelijk.

Margin lending is natuurlijk sowieso delta neutraal, met uitzondering van de impact van de euro-dollarkoers. Onze beleggers investeren in euro’s en wij converteren vervolgens hun euro’s naar dollars, omdat de vraag naar liquiditeit zich beperkt tot Amerikaanse dollars.

Voor wat betreft de uitvoering onderscheiden wij ons door strenge risicocontroles. Door rigoreuze screening van gevestigde handelsplatformen, uitgebreide marktkennis, het monitoren van onderpanden, regelmatige audits op de software, automatische fallbacks, gebruik van USD (i.p.v. UDST of USDC), geen of beperkte leverage en een focus op liquide markten kunnen wij bijna alle risico’s veel verder beperken dan een particuliere belegger dit kan. Door onze omvang kunnen wij investeren in al deze monitoring en automatisering en kunnen wij betere keuzes maken. De extra zekerheden en het extra rendement dat wij hiermee maken, wegen ruimschoots op tegen onze beheervergoeding. En de vermogende particulier wordt ook volledig ontzorgd, hij/zij hoeft het niet meer zelf te doen. Dat is ook wat waard!”

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.