Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen lager rond middaguur

Europese beurzen lager rond middaguur
2 sep 2024 om 12:16

 De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur lager, na zwakke Chinese en Europese macrocijfers en de overwinning van het extreemrechtse AfD bij de deelstaatverkiezingen in Duitsland.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 523,61 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 18.882,51 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 7.614,85 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent lager op 8.370,92 punten.

Officiële cijfers van de Chinese overheid wezen voor augustus op een krimpende nationale economie, terwijl die van S&P Global op een kleine groei wezen.

“Dit voedde de zorgen over de economische gezondheid van China, met name in de vastgoedsector, waar het aandeel van New World Development met 14 procent kelderde na een aanzienlijke verliesverwachting voor het boekjaar 2024”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

De index voor de industrie in de eurozone wees in augustus op aanhoudende krimp. “Het gaat snel bergafwaarts”, zei hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank in reactie op de data. En omdat de nieuwe orders, zowel binnenlands als international, vertragen, is er volgens De la Rubia weinig zicht op verbetering op korte termijn.

Alternative für Deutschland kreeg zondag in de oostelijke deelstaat Thüringen 32,8 procent van de stemmen, waarmee de partij de grootste werd. Ook in het naastgelegen Sachsen boekte de partij een historisch resultaat.

ING zei dat de slechte resultaten bij de regionale verkiezingen de economische problemen van de Duitse regering hebben vergroot. “Dit [resultaat] is een enorme klap voor de overheid”, aldus ING.

Olie werd maandag iets goedkoper op 73,45 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1067. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1045 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1047 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Atos verwacht dit jaar de omzet iets sterker te zien krimpen dan eerder aangekondigd in zijn financiële herstructureringsplan, terwijl  ook de marge lager uitvalt, zo waarschuwde het noodlijdende Franse IT-bedrijf maandag. Het aandeel noteerde rond het middaguur 3,1 procent lager.

In Frankfurt noteerde Vonovia rond het middaguur 1,1 procent hoger, Munich Re steeg 0,8 procent en Deutsche Telekom won ook 0,8 procent. Sartorius verloor 3,7 procent, terwijl Zalando 2,4 procent lager noteerde.

In Parijs won Sanofi 2,8 procent, Orange won 1,3 procent, terwijl Teleperformance 3,5 procent lager noteerde. Kering daalde 2,4 procent.

In Amsterdam voerde ABN AMRO de hooofdindex aan met een winst van 1,5 procent, terwijl Adyen met een verlies van 1,8 procent onderaan bungelde.

In Brussel deed Confinimmo goede zaken met een winst van 1,1 procent, terwijl Umicore onderuit ging en 3,3 procent lager noteerde.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen houden maandag de deuren gesloten, vanwege de viering van Labor Day.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,0 procent hoger op 5.648,40 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het groen op 41.563,08 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 17.713,62 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • ABN AMRO
    * *
  • Adyen
    * *
  • Cofinimmo
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • Kering
    * *
  • Munich Re
    * *
  • PORT20
    * *
  • Sanofi
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.