Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen vlak tot iets hoger

Europese beurzen openen vlak tot iets hoger
2 sep 2024 om 07:04

 De Europese beurzen gaan maandag een iets hogere opening tegemoet. Omdat Wall Street gesloten blijft, lijkt het een rustige dag te worden.

IG voorziet een openingswinst van 9 punten voor de Duitse DAX, een min van 9 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 25 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven, maar boekten op weekbasis wel terreinwinst. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg uiteindelijk 0,1 procent tot 525,05 punten, hetgeen een nieuw record was voor de brede Europese index.

Eerder deze week bereikte de DAX ook al een nieuw record. Een kleine kanttekening hierbij is dat de DAX een herbeleggingsindex is en dus ook alle dividenden meeneemt.

De Europese beurzen kregen vrijdag hulp vanuit het inflatiefront. De inflatie in de eurozone is in augustus volgens de verwachting gedaald, evenals de kerninflatie. De consumentenprijzen stegen deze maand met 2,2 procent, hetgeen ook werd voorspeld, waar de inflatie in juli nog uitkwam op 2,6 procent. In juni was de inflatie 2,5 procent. De kerninflatie bedroeg 2,8 procent, tegen 2,9 procent een maand eerder. De daling was een bevestiging van de inflatieontwikkeling in Duitsland en Frankrijk.

Hoewel de afname vooral was te danken aan de daling van de energieprijzen, bevestigden de data volgens econoom Bert Colijn van ING wel het beeld dat de omstandigheden langzaam steeds gunstiger worden.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag ook bekend dat de Franse economie in het tweede kwartaal op kwartaalbasis is gegroeid met 0,2 procent, na een plus van 0,3 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. Verder bleef de Duitse werkloosheid onveranderd.

Beleggers zullen de economische cijfers, en in het bijzonder de inkoopmanagersindices van volgende week nauwlettend in de gaten houden voor nieuwe aanwijzingen of er in september inderdaad een nieuwe renteverlaging door de ECB komt.

Stijgers en dalers

In Frankfurt waren Siemens Energy en Vonovia de grootste winnaars met winsten van 1,8 en 1,7 procent.

Zalando beleefde een slechte dag en belandde onderaan in de DAX met een verlies van 2,5 procent.

In Parijs was de dagwinst voor Crédit Agricole met een winst van 2,6 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco-Westfield, dat 1,4 procent kon bijschrijven.

Airbus en Pernod Ricard daalden vandaag respectievelijk 1,2 en 1,8 procent.

In Brussel was Ackermans een opvallende stijger. Het aandeel kon 4,2 procent bijschrijven na het presenteren van de resultaten. De holding zag de nettowinst in de eerste jaarhelft aanzienlijk stijgen, met 17 procent “dankzij de uitstekende prestaties van DEME, Delen Private Bank en Bank Van Breda”. KBC Securities verhoogde na de cijfers het koersdoel van 200,00 euro naar 215,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling voor het aandeel. 

Euro STOXX 50          4.957,98 (-0,2%)
STOXX Europe 600       525,05 (+0,1%)
DAX                    18.906,92 (-0,0%)
CAC 40                 7.630,95 (-0,1%)
FTSE 100               8.376,33 (-0,0%)
SMI                    12.436,59 (+0,2%)
AEX                    918,66 (-0,6%)
BEL 20                 4.184,40 (+0,2%)
FTSE MIB               34.372,67 (+0,5%)
IBEX 35                11.401,90 (+0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street blijft vandaag gesloten vanwege Labor Day.

Amerika is de volatiele maand augustus in het groen afgesloten, terwijl de S&P 500 voor de vierde maand op rij is gestegen.

Vrijdag lag de focus van beleggers vooral op de PCE-inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. De kerninflatie kwam in juli uit op 2,6 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder, waar een lichte stijging naar 2,7 procent was voorzien. Op maandbasis rekende de markt op een kerninflatie van 0,2 procent en dat kwam ook uit.

Verder stegen de persoonlijke inkomens met 0,3 procent en de bestedingen met 0,5 procent in juli. In beide gevallen was dit ook volgens de verwachting en iets beter dan in juni.

Volgens experts van ING heeft de Federal Reserve inmiddels de focus verlegd naar de werkgelegenheidskant van haar mandaat nu er meer vertrouwen is dat de inflatie daalt. Met deze cijfers nu bekend, kijkt de markt vooral uit naar volgende week vrijdag, als het Amerikaanse banenrapport op de rol staat. Een zwak cijfer op 6 september kan de kans op een renteverlaging met 50 basispunten weer vergroten, aldus de de experts van ING.

En de ‘duiven’ binnen het beleidscomité van de Fed zullen ook volgens de analisten van Swissquote Bank meer geïnteresseerd zijn in het Amerikaanse banenrapport dat eind volgende week verschijnt. Een sterk banencijfer zou volgens de marktkenners “een gamechanger” kunnen zijn.

Verder bleek dat de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago in augustus iets was verbeterd, na een lichte daling een maand eerder. De inkoopmanagersindex steeg van 45,3 punten naar 46,1, waarmee de index blijft wijzen op krimp. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 45,0. De index bevindt zich nu al negen maanden op rij in negatief terrein.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus wel iets harder gestegen dan verwacht, terwijl de inflatieverwachting ook iets gunstiger uitpakte. Dit bleek vrijdag uit de definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

De olieprijzen kregen vrijdag een tik te verwerken, na berichten dat de OPEC+ door zou gaan met een geplande verhoging van de olieproductie in oktober. Een vat WTI-olie daalde 3,1 procent naar 73,55 dollar.

De rentes in de VS liepen licht op, terwijl de euro/dollar daalde naar 1,1050.

Stijgers en dalers

Apple en Nvidia zijn naar verluidt in gesprek om te investeren in ChatGPT-bedenker OpenAI via een financieringsronde van meerdere miljarden dollars onder leiding van durfkapitalist Thrive Capital, zo meldde The Wall Street Journal op basis van bronnen. In de financieringsronde zullen Apple en Nvidia samen met Microsoft investeren in OpenAI, volgens de zakenkrant, die daarmee gewaardeerd zou worden op meer dan 100 miljard dollar.

Microsoft is momenteel de grootste en invloedrijkste investeerder in OpenAI en pompte sinds 2019 zo’n 13 miljard dollar in het AI-bedrijf. In ruil daarvoor kreeg Microsoft een belang van 49 procent in OpenAI.

Nvidia steeg 1,5 procent, na een verlies van 6,4 procent op donderdag. De langverwachte kwartaalcijfers van de chipreus waren prima, maar lieten volgens analisten ook de nodige uitdagingen zien, vooral door de toegenomen complexiteit van de nieuwste producten.

Apple daalde 0,3 procent en Microsoft steeg 1,0 procent.

Autodesk kon niet profiteren van de goede resultaten en steeg uiteindelijk maar 0,1 procent. Het bedrijf heeft de verwachtingen voor het boekjaar verhoogd na beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal.

Dell Technologies steeg met 4,3 procent. Het bedrijf rapporteerde over het tweede kwartaal een beter dan verwachte winst per aandeel en omzet. Dell zag de vraag naar AI-servers toenemen.

Marvell Technology steeg met 9,2 procent. De onderneming lijkt in toenemende mate te kunnen profiteren van de populariteit van kunstmatige intelligentie. In het afgelopen kwartaal kwam de aangepaste winst per aandeel conform de verwachting uit en de omzet zelfs iets boven de consensus. De outlook stemde beleggers echter het meest tevreden.

Softwarebedrijf Elastic daalde 26,5 procent, nadat de omzetverwachting voor het lopende kwartaal tegenviel.

Lululemon steeg uiteindelijk 0,2 procent. De fabrikant van sportkleding wist de verwachtingen in het afgelopen kwartaal te verslaan.

De winst en omzet van cosmeticaproducent Ulta Beauty, waarin Berkshire Hathaway onlangs een belang nam, stelden afgelopen kwartaal teleur en de outlook werd verlaagd. Het aandeel daalde 4,0 procent. 

S&P 500 index              5.648,40 (+1,0%)
Dow Jones index            41.563,08 (+0,6%)
Nasdaq Composite           17.713,62 (+1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in het rood. Uit cijfers van S&P Global bleek dat de Japanse industrie in augustus nog slechts fractioneel kromp, terwijl de Chinese industrie weer groeide. 

De officiële inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie daalde echter van 49,4 in juli naar 49,1 in augustus. Maar de officiële inkoopmanagersindex voor de dienstensector verbeterde van 50,2 naar 50,3.

Nikkei 225                     38.581,07 (-0,2%)
Shanghai Composite      2.824,50 (-0,6%)
Hang Seng                    17.670,72 (-1,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1047. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1050 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er ook een stand van 1,1050 op de borden.

USD/JPY Yen   145,95
EUR/USD Euro  1,1047
EUR/JPY Yen   161,23

MACRO-AGENDA:

01:30 Inkoopmanagersindex industrie – Augustus def. (Jap)

03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin – Augustus (Chi)

06:30 Omzet detailhandel – Juli (NL)

09:00 Inkoopmanagersindex industrie – Augustus (NL)

09:15 Inkoopmanagersindex industrie – Augustus def. (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex industrie – Augustus def. (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex industrie – Augustus def. (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex industrie – Augustus def. (Dld)

10:00 Inkoopmanagersindex industrie – Augustus def. (eur)

10:00 Economische groei – Tweede kwartaal (Ita)

10:30 Inkoopmanagersindex industrie – Augustus def. (VK)

15:30 Wall Street gesloten op Labor Day

BEDRIJFSNIEUWS:

09:00 CTP – Ex-dividend

18:00 Bois Sauvage – Halfjaarcijfers 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Apple Inc.
    * *
  • Berkshire Hathaway A
    * *
  • CTP
    * *
  • FR40
    * *
  • ING Groep
    * *
  • KBC Groep
    * *
  • Microsoft Corp
    * *
  • Nvidia Corp
    * *
  • Pernod Ricard
    * *
  • PORT20
    * *
  • Siemens
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.