Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nederlandse industrie krimpt stevig

Nederlandse industrie krimpt stevig
2 sep 2024 om 07:19

 De Nederlandse industrie is in augustus flink gekrompen. Dit bleek maandag uit cijfers van Nevi.

De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 49,2 naar 47,7. 

“De stand van zaken in de Nederlandse productiesector verslechterde in augustus wederom, een duidelijke bevestiging van het einde van de korte periode van groei in het tweede kwartaal”, aldus Nevi. De achteruitgang was volgens Nevi wijdverbreid en de dalingen van het aantal nieuwe orders, de productieomvang en de werkgelegenheid waren allemaal het grootst tot nu toe dit jaar. 

Er is volgens Nevi dan ook sprake van “een aanzienlijke daling van het bedrijfsvertrouwen over de vooruitzichten voor het komende jaar”.

“De malaise in de industrie kent diverse oorzaken, zoals de hoge energieprijzen in Europa, de lage staalprijzen door overcapaciteit in China en de lage productie van de Duitse industrie, die daardoor minder Nederlandse producten inkoopt. Een andere oorzaak is de hoge rente. Deze leidt tot hogere financieringskosten voor ondernemingen, wat de investeringen drukt en zo leidt tot een lagere vraag naar investeringsgoederen zoals machines. Ook de vraag naar bouwmaterialen is lager als gevolg van de hoge rente, die immers de financiering van nieuwbouwprojecten duurder maakt”, zei econoom Albert Jan Swart van ABN AMRO.

Het wachten is volgens Swart op de volgende rentevergadering van de Europese Centrale Bank, die gepland staat op donderdag 12 september. “Hopelijk zal de ECB deze maand, in navolging van de Amerikaanse Fed, de beleidsrentes verlagen. Dit zou kunnen leiden tot lagere rentetarieven op de kapitaalmarkt en de vraag naar industriële goederen kunnen stimuleren.”

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.