Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: Amerikaans banencijfer kan dollar maken of breken

Valuta: Amerikaans banencijfer kan dollar maken of breken
2 sep 2024 om 12:18

 Een sterk Amerikaanse banenrapport op vrijdag zou deze week de dollar kunnen steunen, terwijl een tegenvallend cijfer de Amerikaanse munt verder kan laten dalen. Dat zeggen valuta-analisten maandag vooruitblikkend op de beursweek.

De euro/dollar stond maandag 0,4 procent lager op 1,1070.

Een sterk banencijfer zou de verwachtingen dempen dat de Fed dit jaar tenminste één renteverlaging van 50 basispunten doorvoert om de verzwakkende economie te helpen, volgens Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

De Fed heeft nog drie rentevergaderingen dit jaar en de vraag is of de monetaire beleidsmakers voldoende hebben aan drie renteverlagingen met 25 basispunten of dat er ook een “dubbele” verlaging aan te pas moet komen.

“Als het banencijfer sterk genoeg is kan dat zelfs de verwachting steunen dat de Fed het dit jaar bij twee renteverlagingen van in totaal 50 basispunten houdt”, aldus Ozkardeskaya. Zij denkt dat een neerwaartse bijstelling van de verwachte renteverlagingen waarschijnlijker is dan een opwaartse.

Economen verwachten gemiddeld dat vrijdag zal worden bekendgemaakt dat het aantal banen in de VS met 162.000 is gestegen in augustus, terwijl de werkloosheid daalde van 4,3 naar 4,2 procent.

ING denkt dat er slechts 125.000 banen bij kwamen in augustus en dat de werklooksheid juist naar 4,4 procent is gestegen.”In dat geval zal de dollar weer de recente dieptepunten testen, omdat de wijzer dan weer uitslaat naar een renteverlaging van 50 basispunten in september”, aldus analist Chris Turner van ING.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.