Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: Jefferies zet Azelis en IMCD op de kooplijst

Beursblik: Jefferies zet Azelis en IMCD op de kooplijst
3 sep 2024 om 07:59

(ABM FN) Jefferies heeft de twee chemiedistributeurs Azelis en IMCD op zijn kooplijst gezet, erop rekenend dat door de verbeterende marktomstandigheden de autonome omzetgroei en de operationele leverage herstelt vanaf de tweede helft van 2024. Dat bleek dinsdag uit een rapport van analist David Kerstens.

Azelis sprak al van ‘groene scheuten’ en zei dat de verslechtering van de eindmarkten afneemt, zodat er weer autonome groei zal zijn in de tweede helft van het jaar, merkte analist Kerstens op. IMCD noemde het zicht nog beperkt door de wisselvallige resultaten van maand tot maand, zonder een duidelijk aantrekkende trend. Wel wordt de vergelijkingsbasis makkelijker volgens het bedrijf.

Beide bedrijven hebben nieuwe CEO’s en hun aanstaande strategie-updates zouden belangrijke aanjagers voor de koers moeten zijn, verwacht Jefferies. Bij Azelis zal Anna Bertona op 17 september in Istanboell een update geven, en bij IMCD Valerie Diele-Braun in Milaan op 24 september.

Daaruit zal volgens Jefferies duidelijk worden dat beide bedrijven leidende aanbieders van expertise in formuleringen zijn, met defensieve bedrijfsmodellen die weinig activa vereisen. Door hun expertise en technische en digitale infrastructuur profiteren zij van toenemende outsourcing door leveranciers van chemicaliën, die spelers zoeken met een netwerk van laboratoria.

Dit maakt het voor kleinere spelers moeilijker om te concurreren en dat creëert volgens Jefferies kansen op consolidatie die waarde toevoegt. In de afgelopen 7,5 jaar deed Azelis 52 overnames voor naar schatting 2,2 miljard euro. Azelis betaalde 1,2 keer de omzet met een rendement op geïnvesteerde vermogen van 11,3 procent. IMCD deed 61 overnames voor 1,6 miljard euro voor 0,9 keer de omzet en een rendement van 12,4 procent.  

Azelis wordt verhandeld tegen een waardering die een korting biedt van 30 procent ten opzichte van IMCD, merkte Jefferies tenslotte op. Dit komt doordat de private-equity-eigenaar EQT recent een belang van 11 procent in Azelis verkocht tegen een korting van 11 procent op de beurskoers en deze eigenaar nog een belang van 36 procent heeft dat boven de markt hangt.

Het koersdoel van Azelis werd verhoogd van 19,00 naar 24,00 euro. Dat van IMCD van 140,00 naar 170,00 euro.

De overnamepremie in het koersdoel voor IMCD werd verhoogd van 15,00 naar 25,00 euro per aandeel en de EBITA-taxaties ging 2 tot 8 procent omhoog.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ebusco

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.