Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: UBS wijst AB InBev aan als favoriet

Beursblik: UBS wijst AB InBev aan als favoriet
3 sep 2024 om 13:31

Het drankensegment op de beurs is de afgelopen drie maanden minder waard geworden na matige resultaten in het tweede kwartaal, en raakte daardoor achterop bij het segment voeding en consumentenproducten, maar UBS denkt dat de drankensector in de tweede helft van het jaar kan opveren, geholpen door een dalende rente.

Daarbij heeft bier de voorkeur boven sterke dranken, met uitzondering van het Italiaanse Campari, stelden de analisten van de Zwitserse bank. De voorkeur voor bier en Campari betekent ook een voorkeur voor Europese bedrijven, waar de koopkracht lijkt te verbeteren en de prijzen matigen, terwijl dat in de Verenigde Staten andersom is, waar de sterke dranken veelal vandaan komen.

De bierbrouwers doen er volgens UBS goed aan de prijzen niet te verlagen, terwijl de Amerikaanse destillateurs nogal sterk de handdoek in de ring gooien en veel aanbiedingen in de markt zetten, wat de resultaten kan gaan drukken.

Tenslotte is het vooruitzicht van een zwakkere dollar goed voor de Europese brouwers en ongunstig voor de destillateurs uit de VS.

Onder de brouwers is AB InBev de topkeuze voor UBS. Wel rekenen de analisten nog op aanhoudende volumedruk in de Verenigde Staten en China, maar ze voorzien een terugkeer naar groei in Europa. Ook de meeste opkomende markten lijken op te kunnen veren, dankzij de matigende inflatie en de koopkracht die zich weer opbouwt. 

Dit zou de korting van de aandelen versus de categorie ‘staples’ van 9 procent kunnen terugdringen. Daarbij kan AB InBev in het derde kwartaal verrassen met zijn EBITDA-resultaat. 

Ook verwacht UBS een 25 procent hogere vrije kasstroom dan de analistenconsensus. Met 16 miljard dollar bruto cash op de balans zien de analisten voldoende ruimte om de aandeelhouder te belonen, wat kan leiden tot een hogere waardering.

Heineken kan het meest profiteren van een aantrekkende groei in Europa en wint marktaandeel terug, nu het prijsverschil met rivalen is afgenomen, maar de Amsterdamse brouwer zal waarschijnlijk de extra winsten investeren in marketing, denkt UBS. 

Carlsberg lijkt intussen gevangen tussen de hogere schuld en lagere dividenden na de overname van Britvic en de zwakkere vraag in China enerzijds en de diversificatie en winstgroei die die deal met zich meebrengt.  


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.