Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen staan lager

Europese beurzen staan lager
3 sep 2024 om 12:32

 De Europese beurzen noteerden dinsdag rond het middaguur lager.  

De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 522,36 punten, de Duitse DAX verloor 0,5 procent tot 18.832 punten, de CAC40 noteerde 0,3 procent lager in Parijs en de Londense FTSE 1000-index zakte 0,6 procent tot 8.315 punten.  

Beleggers kijken al vooruit naar nieuwe Amerikaanse macrocijfers, waaronder de ISM-index voor de industrie vanmiddag en vooral het banenrapport op vrijdag.

“De Amerikaanse markt keert terug van zijn lange weekend en we zouden weer wat actie in de markt kunnen zien”, blikte Swissquote Bank vooruit.  

De Amerikaanse banencijfers zouden deze week op herstel kunnen wijzen, waardoor de verwachtingen voor het aantal renteverlagingen door de Fed dit jaar omlaag kunnen worden bijgesteld, met aanzienlijke koersbewegingen in verschillende beleggingscategorieën, aldus de bank.

De ISM-index kan opnieuw een krimp laten zien voor de industrie, wat volgens Commerzbank “waarschijnlijk de vrees voor een recessie zal oprakelen”, terwijl een sterk herstel een forse impact kan hebben op tienjarige Amerikaanse staatsleningen, die dan de 4,00 procent weer in het vizier kunnen krijgen.    

De Amerikaanse beleggers blijven intussen mateloos positief over aandelen, en hebben dit jaar de S&P500-index met 19 procent laten stijgen, met meer ruimte voor stijgingen. De maand september is echter berucht ongunstig voor beleggers en dat kan dit jaar wel eens opnieuw het geval zijn.

De olieprijs daalde en de euro/dollar noteerde op 1,1039. Maandagmiddag stond er nog 1,1061 op de borden. Het herstel van de dollar blijft volgens UniCredit beperkt, vanwege de verwachte renteverlagingen door de Fed.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Continental heeft mogelijk niet het aanzienlijke opwaartse  potentieel dat sommige verwachten, door het plan om een deel van het bedrijf af te splitsen, volgens Bernstein, dat vasthoudt aan zijn Underperform advies. Het aandeel steeg toch met 0,6 procent.

Volkswagen overweegt Duitse fabrieken te sluiten om kosten te besparen onder de toenemende concurrentie van zowel Europese als Chinese rivalen. Het aandeel steeg met een procent.  

BMW heeft 140.000 elektrische Mini Coopers teruggeroepen om het risico dat de batterij in brand kan vliegen. Er zijn geen ongelukken of slachtoffers gerapporteerd. Het aandeel daalde bijna een procent.

Cathay Pacific gaat 48 Airbus-vliegtuigen inspecteren en heeft tientallen vluchten geschrapt, na motorproblemen bij een van de vliegtuigen tijdens een vlucht naar Zwitserland. Airbus werd een half procent goedkoper.

Er waren geen sterke stijgers in de Eurostoxx 50-index, met luxenaam Hermès aan kop met een relatief bescheiden plus van 0,6 procent. Ook LVMH en L’Oreal lieten plusjes zien, evenals bierbrouwer AB Inbev en Ahold Delhaize.

Deutsche Post wwas een sterke daler met een min van 1,6 procent in Frankfurt. In Brussel leverde KBC Groep zelfs 2,6 procent in, terwijl Azelis uitblonk na een koopadvies van Jefferies. Het aandeel Azelis won 3,5 procent, en de Amsterdamse concurrent IMCD, dat ook een koopadvies kreeg van Jefferies, steeg zefls met 4,7 procent.

In Parijs onderscheidde Teleperformance zich met een plus van ruim 2 procent, waar de andere uitslagen veel beperkter waren in de CAC 40-indec. ArcelorMittal, Renault en Total stonden onderaan. Het staalbedrijf verloor bijna 3 procent. Ook elders in Europa hadden gronstoffengerelateerde aandelen het lastig.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,5 procent in het rood.

Maandag was Wall Street gesloten en vorige week vrijdag bleven de Amerikaanse indices dicht bij huis. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,1 procent tot 5.599,92 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 41.25074 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent hoger op 17.565,83 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • AB Inbev
    * *
  • Airbus
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • KBC Groep
    * *
  • LVMH
    * *
  • PORT20
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.