Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures voorspellen lagere opening Wall Street

Futures voorspellen lagere opening Wall Street
3 sep 2024 om 12:59

 De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, na een lang Labor Day weekend in de Verenigde Staten, waardoor de beursvloer op Wall Street maandag leeg bleef.

Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,5 procent in het rood, net als die op de Dow Jones index, terwijl de Nasdaq-futures voorbeurs 0,7 procent daalden.

Vrijdag sloten de Amerikaanse beurzen nog hoger, waarmee er een positief einde kwam aan een volatiele, maar opnieuw succesvolle maand voor Wall Street, waarin de aanvankelijke angst voor een recessie werd verdreven door solide macrocijfers en de wetenschap dat de Federal Reserve spoedig de rente zal verlagen.

Volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets sluiten marktvolgers een recessie in de VS echter nog steeds niet uit en “in deze context is elk economisch cijfer heel belangrijk voor hen.”

Daarom is de inkoopmanagersindex van ISM voor de Amerikaanse industrie vanmiddag van belang. De index daalde in juli nog naar 46,8, hetgeen een krimpende industrie betekende. Voor augustus wordt gerekend op een verbetering naar 47,9.

De dollar herstelde dinsdag verder ten opzichte van de euro vanaf het dieptepunt dat tijdens de Jackson Hole-toespraak van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell eind augustus werd bereikt, maar dat herstel blijft volgens valutakenners van UniCredit vermoedelijk wel beperkt.

Een sterkere Amerikaanse inkoopmanagersindex van ISM vanmiddag zou de dollar een verdere impuls kunnen geven, maar de belangrijkste test voor de greenback blijft het Amerikaanse banenrapport van vrijdag, volgens de experts van de Italiaanse bank.

De euro/dollar handelde dinsdag 0,3 procent lager op 1,1039, terwijl de obligatierentes stabiliseerden. De olieprijzen daalden met circa twee procent. Olie stond voor het weekend ook al onder druk door berichten dat OPEC+ zijn plannen voor stapsgewijze productieverhogingen zal doorzetten, ondanks zorgen over de vraag. Die zorgen zijn verder aangewakkerd door zwakke inkoopmanagersdata uit China.  

Vanmiddag staat ook de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie van Markit op de agenda. Woensdagavond publiceert de Fed zijn Beige Book, die als voorloper geldt voor het rentebesluit over een paar weken. Donderdag en vrijdag verschijnen dan de banenrapporten van respectievelijk loonstrookjesverwerker ADP en de Amerikaanse overheid.

Bedrijfsnieuws

Tesla is van plan om een zeszits variant van zijn Model Y auto te produceren in China vanaf eind 2025 om zo de populariteit van zijn bestverkochte model te verhogen. Dit meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van bronnen. Verder toonden Chinese overheidscijfers maandagavond dat Tesla in China in augustus meer auto’s heeft verkocht, nadat ruimere subsidies voor het vervangen van oude auto’s door elektrische of hybride auto’s de vraag aanjoeg in de grootste markt voor elektrische auto’s ter wereld. Het aandeel Tesla steeg dinsdag licht in de voorbeurshandel op Wall Street.

Aandelen van Intel noteerden voorbeurs 1,2 procent lager, nadat het aandeel voor het lange weekend nog bijna 10 procent steeg, in reactie op mogelijke desinvesteringsplannen.

Volgens The Wall Street Journal lijkt de zoektocht van Disney naar een opvolger voor CEO Bob Iger bijna ten einde. Twee senior executives zouden nek-aan-nek strijden om de topfunctie. Igers contract loopt in 2026 af. Het aandeel gaat dinsdag een 0,7 procent lagere opening tegemoet.

US Steel leverde voorbeurs 7 procent in. Vicepresident Kamala Harris zei maandag tijdens een campagnebijeenkomst dat ze tegen de verkoop van de Amerikaanse staalproducent aan het Japanse Nippon is. US Steel moet volgens Harris in Amerikaanse handen blijven.

Onder meer Hewlett Packard Enterprise, FuelCell en Broadcom publiceren in de loop van deze week nog kwartaalcijfers.

Slotstanden vrijdag

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,0 procent hoger op 5.648,40 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het groen op 41.563,08 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 17.713,62 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.