Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Media: Bank of Japan mikt op meer renteverhogingen

Media: Bank of Japan mikt op meer renteverhogingen
3 sep 2024 om 15:07

 De president van de Bank of Japan Kazuo Ueda heeft dinsdag herhaald dat de centrale bank de rente zal blijven verhogen als de economie en prijzen zich ontwikkelen zoals de centrale bank nu verwacht. Dit meldde persbureau Bloomberg dinsdag.

Ueda deed de uitspraak in een schriftelijke toelichting op het rentebesluit van juli dat hij stuurde aan een regeringscommissie onder voorzitterschap van vertrekkend premier Fumio Kishida. De yen werd sterker na de publicatie. De dollarkoers zakte van 147 naar 145,85 tegenover de Japanse yen.

De uitspraken herinneren marktdeelnemers eraan dat Ueda vastbesloten blijft om de kosten van krediet te verhogen, als de verwachtingen over de economie van de centrale bank bewaarheid worden, ondanks de tijdelijke paniek in de markt die mede veroorzaakt werd door de renteverhoging in juli. Het was voor het eerst in meer dan twintig jaar dat de rente in Japan niet meer rond het nulniveau stond.  

Na de marktdaling van de vorige maand verwachten nog twee op de drie economen dat de Bank of Japan voor het einde van het jaar een volgende stap zal zetten. December wordt als meest waarschijnlijk gezien, volgens 41 procent van de respondenten.

Omdat de Amerikaanse Federal Reserve juist van plan is de rente te verlagen, kan de vraag naar de yen sterk stijgen en daarmee de wisselkoers, ook tegenover de dollar. Japanse beleggers zullen dan mogelijk genoodzaakt worden om hun beleggingen in risicovolle categorieën zoals aandelen in dollars te verkopen, en hun leningen, die in yens noteren, af te lossen. De lage rente in Japan was voor beleggers reden om geld te lenen in yens en te beleggen in risicovolle activa in dollars in het buitenland, de zogeheten ‘yen carry trade’.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.