Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Volkswagen wil fabrieken in Duitsland sluiten

Volkswagen wil fabrieken in Duitsland sluiten
3 sep 2024 om 17:06

 De Duitse autogigant Volkswagen gaat wellicht voor het eerst in zijn bijna 90-jarige bestaan fabrieken in het thuisland sluiten. Dit maakte het bedrijf bekend.

De groep zei dat al zijn merken een uitgebreide herstructurering nodig hadden om de fabrieks-, arbeids-, product- en materiaalkosten onder controle te houden, te midden van de hevige concurrentie van zowel Europese rivalen als Chinese autofabrikanten.

Duitsland is een belangrijk strijdtoneel voor gevestigde Europese autofabrikanten als Mercedes-Benz Group, BMW en anderen waarmee Volkswagen moet concurreren. Tegelijkertijd wordt Volkswagen geconfronteerd met extra druk van Chinese autofabrikanten die marktaandeel winnen vanwege hun agressieve prijsstrategieën en hun drang naar elektrische voertuigen.

“De Europese auto-industrie bevindt zich in een zeer veeleisende en moeilijke situatie”, zei CEO Oliver Blume in een verklaring. “Het economische klimaat is tussentijds nog moeilijker geworden en nieuwe concurrenten betreden de Europese markt.”

Ondertussen raakt Duitsland verder achterop de concurrentie en als productiecentrum en moet Volkswagen de kosten in toom houden, voegde Blume eraan toe. De groep zei dat fabriekssluitingen niet langer kunnen worden uitgesloten, omdat eenvoudige kostenbesparende maatregelen niet voldoende lijken om de uitdagingen aan te pakken waarmee Volkswagen wordt geconfronteerd.

Makkelijk zal het niet worden en Volkswagen zal daarom pittige onderhandelingen starten met de vakbonden. Thomas Schaefer, hoofd van het vlaggenschipmerk van de groep, zei dat het bedrijf gesprekken wilde starten met werknemersvertegenwoordigers om te onderzoeken hoe kan worden geherstructureerd.

Volgens vakbond IG Metall heeft de raad van bestuur van Volkswagen met Duitse fabrieken gesproken tijdens managementvergaderingen en wordt er ook gekeken naar interne cao’s en een baanzekerheidsprogramma dat tot eind 2029 loopt.

Volkswagen bereikte in december een deal met werknemers om zijn vlaggenschipmerk dit jaar miljarden euro’s te helpen besparen door de omvang van het personeelsbestand te verkleinen.

Het bedrijf zei destijds dat het onder meer de administratieve personeelskosten bij het merk Volkswagen met 20 procent wilde verlagen als onderdeel van een herstructureringsprogramma. Destijds deed Volkswagen de toezegging om geen gedwongen ontslagen door te voeren tot eind 2029 en in plaats daarvan een personeelsstop te handhaven en een gedeeltelijke pensioenregeling uit te breiden naar personeel dat in 1967 geboren is.

“We blijven ons inzetten voor Duitsland als vestigingsplaats”, aldus Schaefer. “Het Performance Program van het merk Volkswagen is goed doordacht en levert resultaat op. Maar de tegenwind is aanzienlijk sterker geworden”, aldus de topman.

Het aandeel Volkswagen daalde dinsdag 1,2 procent naar 96,22 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers TKH Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.