Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Afkoelende economische omstandigheden VS – Beige Book

Afkoelende economische omstandigheden VS – Beige Book
4 sep 2024 om 20:38

 Het aantal districten waar sprake was van een vlakke of dalende economische activiteit is in de afgelopen verslagperiode gestegen van vijf naar negen districten. Dit bleek uit het Beige Book van de Federal Reserve dat woensdagavond werd gepubliceerd.

De economische activiteit groeide slechts in drie districten licht, meldde het Beige Book.

De consumentenbestedingen daalden in de meeste districten, terwijl deze in de vorige rapportageperiode over het algemeen stabiel noteerden. De autoverkopen varieerden per district. 

De productie-activiteit daalde in de meeste districten, waarbij twee districten opmerkten dat deze dalingen onderdeel waren van een aanhoudende krimp in de productiesector. De woningbouw en vastgoedactiviteit lieten een gemengd beeld zien, evenals de commerciële bouw en de daarmee samenhangende vastgoedactiviteit, zo bleek uit het rapport.

De districtscontacten verwachtten over het algemeen dat de economische activiteit stabiel zou blijven of enigszins zou verbeteren in de komende maanden, hoewel contacten in drie districten lichte dalingen verwachtten.

Arbeidsmarkt

De werkgelegenheidsniveau’s zijn volgens het rapport de afgelopen weken over het algemeen vlak tot licht gestegen. Vijf districten zagen een lichte of bescheiden toename van het totale personeelsbestand, maar een paar districten meldden dat bedrijven hun diensten en uren verminderden, geadverteerde posities niet invulden of het personeelsbestand verminderen door verloop, hoewel ontslagen zeldzaam waren.

Werkgevers waren volgens het rapport selectiever met het aannemen van personeel en minder geneigd om hun personeelsbestand uit te breiden, waarbij zij zich zorgen maakten over de vraag en de onzekere economische vooruitzichten.

Per saldo was de loongroei bescheiden, terwijl de stijging van de niet-arbeidskosten en verkoopprijzen varieerden van licht tot matig. Vakmensen en werknemers met gespecialiseerde vaardigheden bleven schaars en zagen hun lonen echter nog steeds stijgen, net als vakbondsleden, aldus het Beige Book.

Prijzen

Over het geheel genomen stegen de prijzen bescheiden. Drie districten meldden slechts een lichte stijging van de verkoopprijzen. Stijging van niet-arbeidsgerelateerde inputkosten werden grotendeels beschreven als bescheiden tot gematigd en over het algemeen afnemend, hoewel één district melding maakte van een oplevende stijging van de inputkosten.

In een aantal districten stegen zowel de vracht- als verzekeringskosten. Daarentegen merkten sommige districten op dat de kostendruk voor voedsel, hout en beton afnam.

Vooruit kijkend verwachtten contactpersonen over het algemeen dat de prijs- en kostendruk de komende maanden zal stabiliseren of verder zal afnemen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.