Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ASML en ASMI trekken AEX in het rood

ASML en ASMI trekken AEX in het rood
4 sep 2024 om 18:01

 De AEX index is woensdag in het rood gesloten, na de afstraffing van Nvidia en techaandelen op Wall Street dinsdagavond, terwijl ASML ook nog een adviesverlaging van UBS te verduren kreeg.  

De AEX sloot 1,3 procent lager op 896,98 punten.

Zo doet de maand september zijn slechte naam op de beurs vooralsnog eer aan. “September is de laatste vier jaar elke keer negatief geëindigd”, zei analist Corné van Zeijl van Cardano in gesprek met ABM Financial News.

Dinsdag verloor Nvidia bijna 300 miljard dollar aan beurswaarde, op twijfels over de toekomstige kasstromen van de AI-gigant. Het hielp niet dat het bedrijf mogelijk mededingingsregels schond, zoals Bloomberg meldde, al verwacht Van Zeijl niet heel veel van het mededingingsonderzoek.

Vooruitkijkend naar de Amerikaanse banencijfers op vrijdag denkt Van Zeijl dat alleen bij een hele zware tegenvaller een renteverlaging van 50 basispunten door de Fed weer actueel kan worden. Vooralsnog lijkt het een verlaging met 25 basispunten te worden.

De woensdag gepubliceerde macro-economische data over de dienstensector lieten zien dat Olympische Spelen een sterke boost gaven aan de groei in Frankrijk, wat ook terug te zien was in de gehele eurozone. Maar dat zal vermoedelijk niet duurzaam blijken. “We verwachten dat de groeivertraging, die in mei begon, in de komende maanden waarschijnlijk zal hervatten”, stelde econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank.

Verder bleken de fabrieksorders in de VS in juli te zijn gestegen, zoals vooraf ook was verwacht, en de vacatures gedaald.

De olieprijs gaf dinsdag de winsten van eerder dit jaar prijs. De vrees was gisteren dat de OPEC+-landen de productie weer gaan opvoeren, maar leden van het kartel meldden woensdagmiddag dat men overweegt de productieverhoging juist uit te stellen, nu de olieprijs onder druk staat. Een vat Brent olie daalde woensdag met nog eens 0,4 procent naar 73,43 dollar en de prijs voor een vat WTI-olie zakte net onder 70 dollar.

Vanavond zal er nog aandacht zijn voor het Beige Book van de Fed.

De euro/dollar noteerde rond de 1,1082.

Stijgers en dalers

In een rode AEX was de grootste daler ASML met een verlies van 5,9 procent. UBS haalde het aandeel van zijn kooplijst en stelde het koersdoel bij van 1.050 naar 900 euro.

Sectorgenoot ASMI verloor 5,7 procent, maar Besi beperkte het verlies tot 1,5 procent.

Stijgers waren schaars. Verzekeraar NN won 0,6 procent en Aegon 0,2 procent. Unilever en Heineken boekten ook kleine plussen.

In de AMX won FlowTraders 1,8 procent. Hier was Just Eat de sterkste daler met 2,9 procent.

Galapagos sloot 1,7 procent lager, nadat FMR LLC meldde dat het belang in het bedrijf onder 5 procent is gedaald.

Smallcap Accsys steeg 6,6 procent nadat de houtveredelaar omzetgroei kon melden in het afgelopen kwartaal. Ook de aandelen Vastned, ForFarmers en Ebusco deden het woensdag goed met winsten van 3 tot 4 procent.

ForFarmers en team agrar, onderdeel van DLG Group, hebben besloten om hun voeractiviteiten in Duitsland samen te voegen. Degroof Petercam reageerde met een koersdoelverhoging van 3,20 naar 3,50 euro.

Kendrion zal op zijn beleggersdag donderdag hogere marge- en rendementsdoelen bekendmaken, verwachten analisten van ING en ABN AMRO Oddo. De minder rendabele automotive-tak werd immers grotendeels verkocht en het bedrijf moet ferme taal spreken om ongewenste belangstelling voor een overname te vermijden, denkt ING. Het aandeel steeg 2,3 procent.

De fabrikant van nachtkijkers Theon International verloor 4,3 procent en detacheerder Brunel sloot de rij met een min van 4,8 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Starbucks

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.