Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: chippers drukken AEX onder 900 punten

Beursupdate: chippers drukken AEX onder 900 punten
4 sep 2024 om 11:57

 De AEX noteerde woensdag richting het einde van de ochtend flink lager, na een beroerde maandstart op Wall Street en zwaargewicht ASML dat na een adviesverlaging van UBS stevig onder druk staat.

De AEX index daalde vanochtend met 1,4 procent tot 896,62 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen.

“September is de laatste vier jaar elke keer negatief geëindigd”, aldus analist Corné van Zeijl van Cardano in gesprek met ABM Financial News. Seizoensmatig zitten we dus in een slechte periode, aldus de analist. Gisteren werden onder meer de wat tegenvallende Amerikaanse cijfers aangegrepen om de beurzen lager te zetten, zag Van Zeijl.

De analist van Cardano wees ook op de flinke uitglijder van Nvidia, dat bijna 300 miljard dollar aan waarde verloor, nadat beleggers twijfelden over de toekomstige kasstromen van de AI-gigant. Ook hielpen de berichten van Bloomberg over het gestarte onderzoek van de Amerikaanse justitie over het mogelijk schenden van de mededingingsregels niet mee. Van Zeijl verwacht overigens niet heel veel van dit mededingingsonderzoek.

Ten slotte keek de analist al vooruit naar de banencijfers op vrijdag en gaf aan dat alleen bij een hele zware tegenvaller een renteverlaging van 50 basispunten door de Fed weer actueel kan worden. Van Zeijl rekent vooralsnog op een verlaging van 25 basispunten.

Woensdag werden in Europa veel macro-economische data gepubliceerd over de dienstensector en de uiteindelijk samengestelde indices met de industrie.

Wat vooral opviel was de groei in Frankrijk als gevolg van de Olympische Spelen. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 50,1 in juli naar 55,0 in augustus. Dat is de hoogste stand sinds mei 2022. 

Dit was ook terug te zien in de cijfers voor de gehele eurozone. De index voor deze dienstensector ging van 51,9 in juli naar 52,9 in augustus, het hoogste niveau in drie maanden. 

“De Olympische Spelen in Parijs hebben veel overwinningen opgeleverd, en de Franse dienstensector behoorde zeker tot de winnaars”, aldus Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank. 

Dit laatste heeft bijgedragen aan de versnelde groei van de dienstensector in de eurozone in augustus.

Maar de grote vraag is volgens De la Rubia of dit ook houdbaar is. De positieve sfeer van de Spelen en de Paralympische Spelen die nu plaatsvinden, zou tot september kunnen aanhouden, “maar we verwachten dat de groeivertraging, die in mei begon, in de komende maanden waarschijnlijk zal hervatten”.

De daling van de olieprijzen zette woensdagochtend door, nadat dinsdag de jaarwinsten als sneeuw voor de zon verdwenen. De verwachting is dat OPEC+ de productie weer gaat opvoeren. En de olieblokkade in Libië zal waarschijnlijk worden opgeheven. Een vat Brent olie daalde 0,4 procent naar 73,43 dollar.

De rentes daalden aan beide kanten van de oceaan in aanloop naar de volgende serie aan macrocijfers waaronder die van de openstaande vacatures en fabrieksorders in de VS. Daarnaast zal er vanavond aandacht zijn voor het Beige Book van de Fed.

De euro/dollar bleef relatief stabiel rond de 1,1053.

Stijgers en dalers

In een volledig roodgekleurde AEX was de grootste daler ASML met een verlies van ruim 5 procent. UBS heeft woensdag het advies voor ASML verlaagd van Kopen naar Neutraal en stelde het koersdoel bij van 1.050 naar 900 euro.

Ook de andere chippers verloren terrein. ASMI daalde met 4,5 procent en Besi met 2,9 procent.

In de AMX won FlowTraders 2,5 procent. Just Eat daalde met 2,3 procent en Galapagos met 2,7 procent. FMR LLC heeft een kleiner belang in Galapagos gemeld. FMR meldde een belang van 2,69 miljoen aandelen Galapagos, ofwel een belang van 4,08 procent. De vorige melding, van 13 augustus, toonde nog een belang van 5,61 procent.

Accsys won onder de kleinere aandelen 7,4 procent na een update over het afgelopen kwartaal. De omzet bleek afgelopen kwartaal weer te zijn gestegen. 

Azerion daalde met 3,4 procent en Theon International met 4,7 procent. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.