Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen naar verwachting flink lager

Europese beurzen openen naar verwachting flink lager
4 sep 2024 om 07:04

 De Europese beurzen gaan woensdag naar verwachting een fors lagere opening tegemoet, na de beroerde maandstart op Wall Street, waar vooral de techsector rake klappen kreeg.

IG voorziet een openingsverlies van 186 punten voor de Duitse DAX en een min van 70 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 63 lager te gaan openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten, mede na tegenvallende cijfers uit de VS waardoor de zorgen over de economie weer toenamen.

De stemming was al wat bedrukt voor de opening van de Amerikaanse beurzen, maar de Europese markten kwamen extra onder druk te staan na tegenvallende macro-economische data in de VS. Zo vertoonden twee metingen over de Amerikaanse economie verdere zwakte. Die van S&P Global liet in augustus een verdere krimp zien van de industrie, terwijl de inkoopmanagersindex van ISM onder het niveau kwam dat werd verwacht door economen en daarbij ook opnieuw krimp toonde.

Daarnaast kreeg de technologiehoek rake klappen en kregen zowel in Europa als in de VS een aantal bekende zwaargewichten flinke tikken te verwerken.

Stijgers en dalers

In een overwegend roodgekleurd Frankfurt wist Symrise een winst van 1,9 procent op de borden te zetten, gevolgd door Hannover Re met een winst van 0,9 procent. Zalando won 0,7 procent.

Onderaan was het een stuk drukker en verloor Infineon 4,7 procent. Ook Porsche en Daimler Truck beleefden een slechte dag en verloren meer dan 3 procent.

Volkswagen verloor 1,2 procent, terwijl het zich opmaakt voor een confrontatie met de vakbonden, kort nadat het bedrijf zei dat het niet kan uitsluiten dat fabrieken in het thuisland voor het eerst in zijn bijna 90-jarige geschiedenis worden gesloten. Ook de aandelen van Mercedes-Benz en BMW stonden dinsdag onder druk.

In Parijs wist Teleperformance met een winst van 2,7 procent zich aan het negatieve sentiment te onttrekken. TotalEnergies verloor ruim 3 procent als gevolg van de dalende olieprijzen. Ook Shell verloor bijna 3 procent. STMicroelectronics daalde met 4,6 procent. In Parijs was ArcelorMittal de grootste daler met een verlies van ruim 5 procent.

In Amsterdam was IMCD de grootste stijger. Het aandeel kon bijna 3 procent bijschrijven. De distributeur van chemicaliën profiteerde van een positief rapport van Jefferies. Het koersdoel voor IMCD werd verhoogd van 140,00 naar 170,00 euro.

De chippers hadden dinsdag een negatieve invloed op het sentiment. ASMI, ASML en Besi daalden tussen de 3,1 en 4,6 procent.

In Brussel was Azelis de grootste stijger na ook een positief rapport van Jefferies De analisten verhoogden dinsdagmorgen het advies voor Azelis naar Kopen met een koersdoel van 24 euro. Het aandeel steeg met 1,8 procent in de Bel20. Umicore was de grootste daler met een verlies van ruim 5 procent. Chipper Melexis verloor 3,6 procent.

Euro STOXX 50         4.912,52 (-1,2%)
STOXX Europe 600        519,84 (-1,0%)
DAX                  18.747,11 (-1,0%)
CAC 40                7.575,10 (-0,9%)
FTSE 100              8.298,46 (-0,8%)
SMI                  12.348,19 (-0,8%)
AEX                     908,85 (-1,3%)
BEL 20                4.147,67 (-0,8%)
FTSE MIB             33.863,43 (-1,3%)
IBEX 35              11.279,20 (-1,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat woensdag naar verwachting opnieuw lager openen. De futures op de S&P 500 noteerden vanochtend 0,5 procent in het rood.

De aandelenkoersen op de Amerikaanse beurzen beleefden net zoals begin augustus een beroerde maandstart. Dit vooral omdat techaandelen het dinsdag moeilijk hadden en nieuwe macrocijfers de angst rond de gezondheid van de economie weer aanwakkerden.

Na een lang weekend begon het in eerste instantie nog vrij rustig, maar tijdens de handel intensifieerde de dalingen zich als gevolg van de dalingen bij een aantal zwaargewichten. Zo daalden alle namen van de ‘magnificent seven’ met Nvidia als negatieve uitschieter. Het lijkt erop dat beleggers nog steeds twijfelen over AI en of het wel de gehoopte kasstromen zal opleveren. Daarnaast werden de beurzen ook geconfronteerd met tegenvallende macro-economische data.

Zo vertoonden twee metingen over de Amerikaanse economie verdere zwakte. Die van S&P Global liet in augustus een verdere krimp zien van de industrie, terwijl de inkoopmanagersindex van ISM onder het niveau kwam dat werd verwacht door economen en daarbij ook opnieuw krimp toonde.

De ISM-productie-index wijst nog steeds op een krimpende sector, waarbij de belangrijkste nieuwe orders en productiecomponenten zich in het slop bevinden. Ook de bouwactiviteit koelt af, wat betekent dat de groei in de tweede helft van dit jaar door de dienstensector zal moeten worden verzorgd, aldus James Knightley, hoofdeconoom bij ING.

Ook keken beleggers alvast vooruit naar de ontwikkeling van de Amerikaanse banenmarkt waar deze week meer over bekend wordt gemaakt. Zo staan woensdag de vacatures op de rol, donderdag de ADP-cijfers plus de wekelijkse steunaanvragen en is het vrijdag tijd voor de officiële banencijfers van de Amerikaanse overheid. Deze werden recent nog flink neerwaarts bijgesteld.

En nu de inflatie voldoende lijkt af te koelen, lijkt de Fed in toenemende mate gefixeerd op de arbeidsmarkt als het gaat om het te volgen rentebeleid.

“Amerikaanse beleggers keren terug van het lange weekend…met het meest cruciale banenrapport van het jaar in het vooruitzicht. Dit rapport zal de koers van de Fed voor 2024 bepalen en iedereen hoopt op een stabiele situatie waarbij de cijfers precies in het ‘Goldilocks’-scenario passen”, aldus SPI Asset Management.

“Met iets minder dan 100 basispunten aan versoepeling door de Federal Reserve op tafel, verspreid over drie rentebesluiten tegen het einde van het jaar, klinkt dit scenario de aandelenmarkten als muziek in de oren, vooral omdat de groei en de [bedrijfs]winsten standhouden. Maar wanneer de lat zo hoog wordt gelegd, kan zelfs een kleine neerwaartse misser leiden tot een golf van teleurstelling”, waarschuwde SPI.

Dinsdag viel ook de daling van de olieprijzen op. Zo naderde een vat WTI-olie de laagste prijs van 2024. Een vat WTI-olie werd 4,4 procent goedkoper op 70,34 dollar. Dit was vooral het gevolg van de tegenvallende economische ontwikkelingen in China waar dit weekend bleek dat de productie in de industrie in augustus is gedaald tot het laagste punt in zes maanden. China is de grootste importeur van ruwe olie ter wereld. Bovendien staan er ook nog steeds geplande versoepelingen van de OPEC+ op de agenda en lijken de problemen in Libië minder erg dan eerder werd aangenomen.

De rentes daalden na de tegenvallende data in de VS, terwijl de euro/dollar ten opzichte van de ochtendhandel stabiliseerde op 1,1040.

Stijgers en dalers

De grootste klappen vielen in de technologiehoek, waar alle “magnificent seven” aandelen terrein verloren met Nvidia als negatieve uitschieter met een verlies van 9,5 procent. Maar er waren meerdere aandelen die flink daalden, zoals het veel geplaagde Intel dat bijna 9 procent verloor.  AMD daalde 7,8 procent en Broadcom en Qualcomm moesten meer dan 6 procent inleveren.

De Dow Jones Index werd geconfronteerd met een flink verlies van Boeing wat ruim 7,0 procent verloor na een flinke afwaardering van Wells Fargo, waardoor het aandeel het laagste niveau in een jaar bereikte. Ook zwaargewicht Goldman Sachs verloor 4,5 procent.

Constellation Brands wist daarentegen 2,5 procent bij te schrijven, ondanks een flinke neerwaartse bijstelling van de outlook. Voor dit jaar rekent Constellation Brands niet langer op een winst per aandeel van 14,63 tot 14,93 dollar, maar op 3,05 tot 7,92 dollar, als gevolg van de miljarden afschrijving.

De stijging was met name te danken aan de opwaarts bijgestelde bandbreedte van de verwachte aangepaste winst per aandeel, van 13,50 tot 13,80 dollar per aandeel naar 13,60 tot 13,80 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen momenteel op een aangepaste winst per aandeel van 13,71 dollar. Op 3 oktober komt het bedrijf met cijfers over het tweede kwartaal.

De aandelen van Tesla daalden 1,6 procent. Het bedrijf is van plan om een zeszits variant van zijn Model Y auto te produceren in China vanaf eind 2025 om zo de populariteit van zijn bestverkochte model te verhogen. Dit meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van bronnen. Verder toonden Chinese overheidscijfers maandagavond dat Tesla in China in augustus meer auto’s heeft verkocht, nadat ruimere subsidies voor het vervangen van oude auto’s door elektrische of hybride auto’s de vraag aanjoeg in de grootste markt voor elektrische auto’s ter wereld.

US Steel daalde met 6,1 procent. Vicepresident Kamala Harris zei maandag tijdens een campagnebijeenkomst dat ze tegen de verkoop van de Amerikaanse staalproducent aan het Japanse Nippon is. US Steel moet volgens Harris in Amerikaanse handen blijven.

Halliburton daalde 4 procent. De oliedienstverlener werd in augustus slachtoffer van een cyberaanval, zo werd eerder bekend. Dinsdag meldde Halliburton dat men nog altijd werkt aan een oplossing en dat er kosten zijn gemaakt vanwege de hack. Er wordt echter geen grote financiële impact verwacht, aldus het bedrijf.

Onder meer Hewlett Packard Enterprise, FuelCell en Broadcom publiceren in de loop van deze week nog kwartaalcijfers.

S&P 500 index               5.528,93 (-2,1%)
Dow Jones index            40.936,93 (-1,5%)
Nasdaq Composite           17.136,30 (-3,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen zijn woensdagochtend stevig roodgekleurd, nadat de de slechte prestaties van Wall Street zijn overgewaaid. Ook in Azië zijn het techaandelen die het hardst worden geraakt.

Nikkei 225             37.270,67 (-3,6%)
Shanghai Composite    2.789,39 (-0,5%)
Hang Seng              17,462,25 (-1,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1054. Dinsdagavond noteerde het muntpaar op 1,1040.

USD/JPY Yen   145,30
EUR/USD Euro  1,10,54
EUR/JPY Yen   160,62

MACRO-AGENDA:

01:30 Inkoopmanagersindex diensten – Augustus def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin – Augustus (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten – Augustus def. (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten – Augustus def. (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten – Augustus def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten – Augustus def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten – Augustus def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten – Augustus def. (VK)
11:00 Producentenprijzen – Juli (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans – Juli (VS)
16:00 Vacatures – Juli (VS)
16:00 Fabrieksorders – Juli (VS)
20:00 Federal Reserve – Beige Book (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

09:00 Aegon – Ex-dividend
18:00 Home Invest Belgium – Halfjaarcijfers
22:00 HPE – Cijfers derde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Royal Dutch Shell

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.