Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: yen en frank profiteren in zoektocht naar veilige haven

Valuta: yen en frank profiteren in zoektocht naar veilige haven
4 sep 2024 om 11:39

 Zorgen over de Amerikaanse economische groei zullen vooral risicogevoelige valuta treffen, terwijl de Japanse yen en de Zwitserse frank kunnen profiteren van een vlucht naar veilige havens. Dit verwachten valutaspecialisten van ING.

Ook de euro kan profiteren van een vlucht naar veilige havens, maar wel in mindere mate, aldus de bank.

Beleggers houden inmiddels volledig rekening met een renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve dit jaar. “De markt zal pas meer verlagingen inprijzen als de zorgen over een recessie verder toenemen”, aldus analist Francesco Pesole van ING. “We denken dat de yen en frank in een sterkere positie verkeren dan andere valuta uit andere G10-landen.”

De euro kan ondertussen een outperformance laten zien ten opzichte van risicogevoelige valuta, aldus de analist, wijzend op de liquiditeit van de Europese munt.

CEO Christian Sewing van Deutsche Bank waarschuwde ondertussen dat Europa in het huidige geopolitieke klimaat voor meer uitdagingen zal komen te staan zonder een sterke financiële industrie. “De financiële sector is de ruggengraat van de economie en is strategisch gezien belangrijk”, aldus Sewin tijdens een bankentop georganiseerd door Handelsblatt. “Zonder relevante banken, zullen we te afhankelijk worden van buitenlandse partijen en internationale beleggers zullen in de toekomst met een boog om ons heen lopen als we geen financieel centrum hebben dat kan tippen aan New York, Londen of Singapore.”

De dollar liep vanochtend terug in aanloop naar banencijfers in de VS op vrijdag, die mogelijk het rentepad van de Federal Reserve kunnen bepalen. Op donderdag is er bovendien het banenrapport van ADP. “De dollar kan woensdag en donderdag wat heen en weer bewegen, maar beleggers zullen geen grote posities willen innemen, gezien de banencijfers van vrijdag beslissend zullen zijn”, aldus valuta-analist Antje Praefcke van Commerzbank. De cijfers over augustus zijn erg belangrijk, nadat het rapport van juli nog de speculatie aanwakkerde over agressievere renteverlagingen door de Fed, aldus Praefcke.

De euro/dollar bleef woensdag stabiel op 1,1052. Het muntpaar euro/pond steeg licht naar 0,8425. De yen en Zwitserse frank trokken licht aan ten opzichte van zowel de euro als de dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.