Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Volkswagen waarschuwt dat de tijd dringt

Volkswagen waarschuwt dat de tijd dringt
4 sep 2024 om 13:06

 Volkswagen heeft woensdag gewaarschuwd dat de tijd begint te dringen voor de Duitse autobouwer, die kampt met veel uitdagingen in de transitie naar elektrische auto’s.   

Het management van de autofabrikant heeft afgelopen maandag het vooruitzicht van een fabriekssluiting in Duitsland zelf geopperd, omdat het bedrijf een moeilijke overgang naar elektrische voertuigen ervaart. Het bedrijf zei dat een ‘herstelprogramma’ voor het Volkswagen-merk, dat afgelopen december met de vakbondsleiders was overeengekomen, niet langer voldoende zou zijn om de winstdoelstellingen te halen, na een teleurstellende eerste helft van het jaar.

“Het economische klimaat is nog moeilijker geworden en nieuwe concurrenten betreden de Europese markt”, aldus topman Oliver Blume in een verklaring.

Woensdag hield het management van Volkswagen een bijeenkomst met werknemers op het hoofdkantoor in Wolfsburg, waar meer details bekend werden gemaakt over het nieuwe besparingsplan.

CFO Arno Antlitz wees op het teleurstellende herstel na de coronapandemie. “In Europa worden momenteel twee miljoen minder voertuigen verkocht dan vóór Covid”, zei hij.

Om de financiën van het Volkswagen-merk weer op de rails te krijgen, wil het bestuur radicalere stappen zetten dan mogelijk was onder het vorige vakbondsakkoord, met name door een einde te maken aan een overeenkomst om gedwongen ontslagen uit te sluiten, een afspraak die sinds 1994 van kracht is.

Daniela Cavallo, de vakbondsleider die aan het hoofd staat van de ondernemingsraad van Volkswagen, heeft beloofd de stap te zullen bestrijden, wat een voorwaarde is voor elke mogelijke fabriekssluiting in Duitsland.

“De kwaal van Volkswagen is niet de Duitse fabriek of de personeelskosten, maar een management dat zijn werk niet doet”, aldus Cavallo in een toespraak.

In een eerder interview met de vakbondskrant van het bedrijf gaf Cavallo de schuld van de slechte prestaties aan managementfouten, zoals de afwijzing van hybrideauto’s. Deze auto’s zijn dit jaar juist in trek, vanwege een lager brandstofverbruik, zonder oplaadperikelen en de hoge kosten van de aanschaf van een elektrische auto.

In zijn verklaring merkte Blume op dat “vooral Duitsland als productielocatie verder achterop raakt op het gebied van concurrentievermogen.”

Volgens een analyse van de Duitse Vereniging van de Auto-industrie zijn de arbeidskosten in Duitsland de hoogste van Europa. Ook zijn de energiekosten sinds het conflict in Oekraïne gestegen.

Het aandeel Volkswagen daalde woensdag 1,0 procent naar 95,22 euro. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Fastned

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.