Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street vlak tot licht lager gesloten

Wall Street vlak tot licht lager gesloten
4 sep 2024 om 22:09

 De Amerikaanse beurzen zijn woensdag vlak tot licht lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent tot 5.520,07 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 40.974,97 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 17.084,30 punten.

Tegenvallende macro-data en de vrees dat de technologiesector overgewaardeerd is, veroorzaakten dinsdag op Wall Street een forse verkoopgolf en vlucht naar veilige havens.

“De officiële start van de herfst is pas over een paar weken, maar beleggers moeten alvast hun ‘shopping-‘ en ‘disposal-lijstjes’ klaarmaken voor wat een volatiel vierde kwartaal zou kunnen worden”, zei UBS.

“Elk stukje economische data tussen nu en 18 september [de dag waarop de centrale besluit zijn rentebesluit zal nemen] zal worden onderzocht op aanwijzingen of het Federal Open Market Committe zal kiezen voor een renteverlaging van 25 of 50 basispunten”, zei SPI Asset Management. 

Gedurende de tweede helft van de handelsdag richtte de markt de focus op het Beige Book van de Federal Reserve. Belangrijkste boodschap van het rapport was dat in de afgelopen verslagperiode sprake leek van afkoelende economische omstandigheden in de VS. 

Het aantal districten waar sprake was van een vlakke of dalende economische activiteit is in de afgelopen verslagperiode gestegen van vijf naar negen districten, terwijl slechts in drie districten sprake was van een lichte groei van de activiteit, zo bleek uit het Beige Book.

De werkgelegenheidsniveau’s zijn volgens het rapport de afgelopen weken over het algemeen vlak tot licht gestegen, terwijl de prijzen over het geheel genomen bescheiden stegen. Vooruitkijkend verwachtten contactpersonen over het algemeen dat de prijs- en kostendruk de komende maanden zal stabiliseren of verder zal afnemen.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde woensdag 8 basispunten lager op 3,759 procent, terwijl de tweejaarsrente 12 basispunten daalde tot 3,768 procent.

Op macro economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gestegen met 1,6 procent. De marktindex steeg van 226,9 naar 230,5.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in juli flink toegenomen, gezien er meer werd geïmporteerd dan geëxporteerd. De export steeg met 0,5 procent tot 266,60 miljard dollar, terwijl de import met 2,1 procent steeg tot 345,39 miljard dollar, wat resulteerde in een tekort van 78,8 miljard dollar.

Het aantal openstaande vacatures in de VS is in juli gedaald tot 7,7 miljoen, tegen 7,9 miljoen in juni.

De Amerikaanse fabrieksorders zijn in juli conform de verwachting op maandbasis met 5,0 procent gestegen.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,14 dollar, ofwel 1,6 procent, lager op 69,20 dollar, na een dag eerder ook als fors lager te zijn gesloten, waarbij alle winsten voor het jaar teniet werden gedaan en olie op zijn laagste niveau van het jaar sloot.

De euro/dollar noteerde op 1,1080. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1055 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1043 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een zestal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnt het ADP-banenrapport, de wekelijkse steunaanvragen en de arbeidskosten, gevolgd door een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector en de wekelijkse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Amerikaanse chipfabrikanten lieten een verdeeld beeld zien. Intel koerste 3,3 procent lager, Broadcom steeg 0,9 procent en AMD won 2,9 procent.

Nvidia daalde 1,7 procent, na de koersval met 9,5 procent op dinsdag. 

Asana verloor 5,0 procent, nadat het bedrijf liet weten een groter verlies per aandeel te verwachten in het derde kwartaal, dan waar de analistenconsensus op mikt.

GitLab verhoogde zijn outlook en het aandeel steeg 21,6 procent.

PagerDuty meldde meevallende aangepaste winstresultaten, maar noteerde 1,2 procent lager omdat de outlook voor de omzet omlaag ging na een tegenvallend omzetcijfer in het afgelopen kwartaal.

Sportsman’s Warehouse zag zijn kwartaalverlies oplopen, maar steeg desondanks 6,7 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.