Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX vermoedelijk afwachtend van start

AEX vermoedelijk afwachtend van start
5 sep 2024 om 08:02

 De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vlakke tot iets lagere opening tegemoet. 

Woensdag koerste de AEX index onder aanvoering van halfgeleiders nog met 1,3 procent flink lager, naar een slotstand 896,98 punten. ASML en ASMI verloren tot zes procent van hun beurswaarde.

De koers van Nvidia staat door twijfels over de toekomstige kasstromen van de AI-gigant flink onder druk, sinds de cijferrapportage van vorige week. Ook was er berichtgeving dat de Amerikaanse justitie Nvidia zou verdenken van het schenden van de mededingingsregels. Dit alles woog op het sentiment rond Nederlandse chipaandelen, die een zware weging in de AEX vertegenwoordigen.

Op Wall Street daalde techbeurs Nasdaq dinsdag onder aanvoering van Nvidia nog meer dan 3 procent. Door tegenvallende macrocijfers, die de recessievrees aanwakkerden, drukten beleggers extra hard de verkoopknop in.

Woensdag leek een voorzichtig herstel te worden ingezet. De Nasdaq sloot de handelsdag af met een bescheiden verlies van 0,3 procent. De breed samengestelde S&P 500 index noteerde bij de slotzoemer 0,2 procent in het rood. 

Door de vrijgave van cijfers die wijzen op een haperende economie, zijn beleggers er nu wel van overtuigd dat de Federal Reserve op 18 september de rente zal verlagen. De Amerikaanse tienjaarsrente koerste woensdag 8 basispunten lager naar 3,76 procent.

Vrijdag staat het voor de Fed belangrijke banenrapport op de agenda. Vooruitkijkend naar de Amerikaanse banencijfers denkt analist Corné van Zeijl van Cardano dat alleen bij een hele zware tegenvaller een renteverlaging van 50 basispunten weer actueel kan worden. Vooralsnog lijkt het een verlaging met 25 basispunten te worden.

Vandaag staat het ADP banenrapport op de agenda, dat als voorbode wordt gezien van het officiële banenrapport van vrijdag. 

De Nikkei index in Tokio koerste vanochtend 1,5 procent lager, terwijl de overige Aziatische hoofdbeurzen dichter bij huis bleven. 

In Japan werd vanochtend bekend dat de salarissen afgelopen maand onverwacht in de lift zaten, waardoor de kans op meer renteverhogingen is toegenomen. Bestuurder Hajime Takata van de Bank of Japan zei tegen Reuters dat de centrale bank “de rente moet verhogen indien de bevestiging komt dat (Japanse) bedrijven hun loonuitgaven zien stijgen”. 

In maart dit jaar verhoogde de Bank of Japan voor het eerst sinds 2007 de rente. 

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot daarnaast woensdag in New York 1,6 procent lager op 69,20 dollar, na een dag eerder ook al fors lager te zijn gesloten, waardoor nu alle winsten voor het jaar teniet zijn gedaan en olie op zijn laagste niveau van het jaar staat.

“Wereldwijde zorgen over de economische groei in combinatie met berichten over een stijgend [of herstel van het] aanbod blijkt een giftige mix te zijn voor een oliemarkt die al kwetsbaar is”, zei marktanalist Chris Weston van Pepperstone.

Beleggers hebben vandaag ook oog voor de wekelijke steunaanvragen in de VS en Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de dienstensector. 

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse druk om de exportrestricties voor China aan te scherpen vanwege veiligheidsrisico’s, is steeds meer “economisch gemotiveerd”. Dit zei CEO Christophe Fouquet van ASML volgens persbureau Reuters woensdag tijdens een bijeenkomst in New York georganiseerd door Citi.

Kendrion wil de komende jaren vooral focussen op de winstgevendheid, zo bleek voorbeurs uit een persbericht die de specialist in industriële remmen uitstuurde in aanloop naar een beleggersdag vandaag in Amsterdam. In 2025 rekent Kendrion op een EBITDA-marge van minimaal 15 procent en in de jaren daarna denkt het bedrijf tussen de 15 en 18 procent uit te komen. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde woensdag 0,2 procent tot 5.520,07 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 40.974,97 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 17.084,30 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alfen

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.