Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: tech lager in rode AEX

Beursupdate: tech lager in rode AEX
5 sep 2024 om 11:10

 De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend lager, waarbij tech opnieuw onder druk stond. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,1 procent tot 895,68 punten.

“Met belangrijke arbeidsmarktgegevens in het verschiet, blijven beleggers afwachtend”, aldus beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx.

Vandaag staan de wekelijkse werkloosheidsaanvragen op de agenda en op vrijdag wordt het banenrapport verwacht.

“De arbeidsmarktgegevens zijn deze week van groot belang omdat ze invloed kunnen hebben op het rentebesluit van de Federal Reserve later deze maand. Beleggers hebben de laatste tijd gevoelig gereageerd op signalen van een mogelijk afkoelende economie, zoals te zien was tijdens de verkoopgolf op dinsdag na zwakke cijfers uit de maakindustrie”, stelde Blekemolen.

De expert van Lynx vervolgt: “De cijfers over de arbeidsmarkt kunnen zomaar eens cruciaal zijn voor de richting van de beurzen op korte termijn. Aangezien ze een indicator vormen voor het consumentenvertrouwen en hun bestedingspatroon. Zolang de werkloosheid laag blijft, is de verwachting dat de consumentenuitgaven op peil blijven. Dit is belangrijk voor de groei van de Amerikaanse economie”, concludeerde Blekemolen.

Vooruitkijkend naar de Amerikaanse banencijfers denkt analist Corné van Zeijl van Cardano dat alleen bij een hele zware tegenvaller een renteverlaging van 50 basispunten weer actueel kan worden. Vooralsnog lijkt het een verlaging met 25 basispunten te worden.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1100. De olieprijzen herstelden wat na de recente dalingen en een vat Brent olie steeg 0,8 procent naar 73,26 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerden de chippers ASML, ASMI en Besi onderaan met verliezen van 1,6 tot 3,8 procent. Aegon won 2,4 procent en ASR steeg met 2,0 procent.

In de AMX verloor Inpost 2,7 procent. JDE Peet’s ging aan kop met een winst van 2,8 procent, op de voet gevolgd door CTP.

In de AScX won Kendrion na het afgeven van nieuwe doelstellingen, in aanloop naar een beleggersdag vandaag 5,0 procent. De doelstellingen zijn per saldo positief, concludeerde analist Martijn den Drijver van ABN AMRO Oddo. Accsys won 1,3 procent, nadat het aandeel op woensdag ook al met 6,6 procent steeg na cijfers.

Heijmans daalde daarentegen met 1,6 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Galapagos

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.