Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Chippers en uitgevers houden AEX in het rood

Chippers en uitgevers houden AEX in het rood
5 sep 2024 om 18:05

 De Amsterdamse beurs is donderdag opnieuw in het rood gesloten, door de aanhoudende druk op de chippers en daar kwamen vandaag de uitgevers bij. 

De AEX sloot 0,6 procent lager op 891,86 punten, na eerder op de dag nog onder de 890 punten te zijn beland.

Beleggers verschuiven nu de aandacht naar de belangrijke banencijfers in de VS die vrijdag om 14:30 uur staan geagendeerd.

Vandaag kwam loonstrookjesverwerker ADP met tegenvallende cijfers en bleken er in augustus maar 99.000 banen bijgekomen in plaats van de verwachte 140.000. De wekelijkse steunaanvragen namen juist weer af met 5.000 aanvragen.

Of de Federal Reserve op 18 september de rentes met 25 of juist 50 basispunten verlaagt, zal vermoedelijk afhangen van de banencijfers van vrijdag. “Er wordt voor juli een verdere neerwaartse trend voorzien in de banengroei, wat erop duidt dat de arbeidsmarkt afkoelt en wat een verlaging van 50 basispunten in september kan verantwoorden”, aldus analisten van Barclays.

Vooruitkijkend naar de Amerikaanse banencijfers denkt analist Corné van Zeijl van Cardano dat alleen bij een hele zware tegenvaller een renteverlaging van 50 basispunten weer actueel kan worden. Vooralsnog lijkt het een verlaging met 25 basispunten te worden, aldus Van Zeijl.

De olieprijzen herstelden na forse tikken van de afgelopen dagen. Een vat Brent olie werd 1,8 procent duurder op 73,96 dollar. Donderdag meldde persbureau Bloomberg dat de OPEC en zijn bondgenoten een geplande productieverhoging voor oktober met twee maanden willen uitstellen. Verder daalden de olievoorraden in de VS afgelopen week flink, met bijna 7 miljoen vaten.

De rentes daalden licht aan beide kanten van de oceaan in aanloop naar de banencijfers van vrijdag.

De euro/dollar kwam nauwelijks van zijn plaats en noteerde rond de 1,1100.

“We zijn niet helemaal zeker wat er achter de zwakke septembermaand schuilt, maar voor het muntpaar euro/dollar kan dit de deadline zijn voor de bedrijfsbelastingen in de VS voor bedrijven wiens boekjaar op 30 juni is geëindigd”, aldus analist Chris Turner van ING.

Het muntpaar zal volgens de analist moeite hebben om door de bandbreedte van de afgelopen achttien maanden van 1,05 tot 1,11 te breken in september, tenzij de Amerikaanse banencijfers op vrijdag een scherpe stijging in de werkloosheid laten zien.

Stijgers en dalers

Donderdag stegen de verzekeraars het hardst en konden Aegon en ASR 1,8 en 2,0 procent bijschrijven.

Uitgevers en mediabedrijven RELX en Wolters Kluwer verloren ongeveer 2 procent. Wolters Kluwer maakte donderdag bekend dat het de overname van de Europese accountancy portefeuille van de Belgische Isabel Group heeft afgerond. De overname voor 325 miljoen euro in contanten werd aangekondigd in juli. Het betreft een portefeuille met workflows in de cloud en data-uitwisseling oplossingen.

Besi was de grootste daler binnen de hoofdindex en verloor 3,2 procent. Zwaargewicht ASML daalde met 2,2 procent.

In de AMX wist JDE Peet’s 3,5 procent bij te schrijven, gevolgd door Basic-Fit, Vopak en Eurocommercial die tussen de 2,1 en 2,6 procent wonnen.

Fugro en Alfen verloren daarentegen 2,9 en 4,4 procent.

Bij de smallcaps ging Accsys aan kop met een winst van 3,0 procent, gevolgd door Fastned 2,9 procent kon bijschrijven.

Kendrion won 1,7 procent na het afgeven van nieuwe doelstellingen, in aanloop naar de beleggersdag die donderdag plaatsvond. De doelstellingen zijn per saldo positief, concludeerde analist Martijn den Drijver van ABN AMRO Oddo.

Heijmans en NX Filtration waren de grootste verliezers en daalden beide met ongeveer 2,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen tot een procent lager.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.