Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olie profiteert niet van uitgestelde productieverhoging OPEC+

Olie profiteert niet van uitgestelde productieverhoging OPEC+
5 sep 2024 om 20:52

 De olieprijs is donderdag licht gedaald. Bij een settlement van 69,15 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 0,1 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent bleef steken onder 73 dollar per vat.

De oliemarkten veerden even op na de bevestiging van OPEC+ dat de leden van het bondgenootschap hun plannen om te beginnen met het afbouwen van hun aanvullende productiebeperkingen met twee maanden zullen uitstellen. Vervolgens kwamen de olieprijzen toch weer onder druk te staan.

OPEC zei donderdag dat de 2,2 miljoen vaten per dag aan vrijwillige reducties pas vanaf december geleidelijk worden afgebouwd, “met de flexibiliteit om de aanpassingen te pauzeren of terug te draaien als dat nodig is”, aldus het kartel.

Volgens Phil Flynn, marktanalist bij The Price Futures Group, lijkt de markt zich momenteel vooral grote zorgen te maken over het Amerikaanse banenrapport van vrijdag en het “potentieel dat de Amerikaanse economie meer vertraagt dan wordt geadverteerd.”

Flynn denkt ook dat de markt “te zelfgenoegzaam is”.

Verder was er aandacht voor de wekelijkse voorradenrapporten uit de VS. Het American Petroleum Institute meldde woensdagavond laat dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week met 7,4 miljoen vaten zijn gedaald, terwijl de benzinevoorraden met 300.000 vaten slonken en de voorraden stookolie met 400.000 vaten afnamen. 

Donderdagmiddag verschenen de cijfers van het Amerikaanse energieministerie. Volgens de Energy Information Administration zijn de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 30 augustus met 6,9 miljoen vaten gedaald tot 418,3 miljoen vaten. 

De markt rekende op een daling van 1,3 miljoen vaten.

De benzinevoorraden stegen daarentegen met 0,8 miljoen vaten naar 219,2 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 0,4 miljoen vaten naar 122,7 miljoen vaten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.