Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Vlakke futures

Vlakke futures
5 sep 2024 om 13:01

 De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot krap 0,1 procent in het groen.

De futures lieten donderdag aan het begin van de middag nog weinig beweging zien. Beleggers lijken een afwachtende houding aan te nemen in aanloop naar banencijfers in de komende twee dagen. Daaruit moet blijken of de recente zorgen over een groeivertraging van de Amerikaanse economie terecht zijn geweest.

Of de Federal Reserve op 18 september de rentes met 25 of juist 50 basispunten verlaagt, zal vermoedelijk afhankelijk zijn van de laatste banencijfers. “Er wordt voor juli een verdere neerwaartse trend voorzien in de banengroei, wat erop duidt dat de arbeidsmarkt afkoelt en wat een verlaging van 50 basispunten in september kan verantwoorden”, aldus analisten van Barclays.

Vooruitkijkend naar de Amerikaanse banencijfers denkt analist Corné van Zeijl van Cardano dat alleen bij een hele zware tegenvaller een renteverlaging van 50 basispunten weer actueel kan worden. Vooralsnog lijkt het een verlaging met 25 basispunten te worden.

Vandaag staat het ADP banenrapport op de agenda, dat als voorbode wordt gezien van het officiële banenrapport van vrijdag.

“De cijfers over de arbeidsmarkt kunnen zomaar eens cruciaal zijn voor de richting van de beurzen op korte termijn”, stelde beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx, “aangezien ze een indicator vormen voor het consumentenvertrouwen en hun bestedingspatroon. Zolang de werkloosheid laag blijft, is de verwachting dat de consumentenuitgaven op peil blijven. Dit is belangrijk voor de groei van de Amerikaanse economie”, concludeerde de expert van Lynx.

De olieprijs steeg. WTI-olie voor oktober kostte 69,52 dollar, een stijging van 0,5 procent. Brent-olie noteerde op 73,03 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1093. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1080 op de borden. Volgens ING zal de potentiële stijging van de euro mogelijk beperkt zijn omdat september meestal een slechte maand is voor de euro-dollarkoers.

Bedrijfsnieuws

C3.ai rapporteerde een zwakker dan voorziene omzet uit abonnementen. Het aandeel noteerde voorbeurs maar liefst 20 procent lager.

ChargePoint is van plan 15 procent van het personeelsbestand terug te brengen, goed voor 250 banen, nadat het bedrijf de kwartaalomzet harder zag teruglopen dan verwacht. Het aandeel gaf voorbeurs circa 10 procent prijs.

US Steel steeg juist met 2 procent, na een koersval op woensdag. Het Witte Huis lijkt op het punt te staan de verkoop van Nippon Steel te blokkeren.

HP overtrof de verwachtingen in het fiscale derde kwartaal en werd positiever over het voorziene jaarresultaat. Toch daalde het aandeel voorbeurs 2,5 procent, nadat het op woensdag al 1,5 procent verloor.

Nabeurs gaat vandaag de aandacht uit naar cijfers van Broadcom. Het aandeel liet weinig beweging zien voorbeurs.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,2 procent tot 5.520,07 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 40.974,97 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 17.084,30 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.