Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst lager

Wall Street koerst lager
5 sep 2024 om 19:30

 De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag overwegend lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde met 0,4 procent op 5.496,09 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 40.673,21 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 17.103,22 punten.

De aandacht ging vanmiddag uit naar cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en economie. Volgens loonstrookjesverwerker ADP kwamen er in augustus 99.000 banen bij in de private sector in de VS. Gerekend werd op een groei van 140.000 banen.

Verder daalden de steunaanvragen in de VS afgelopen week met 5.000 tot 227.000 nieuwe aanvragen. De verwachting lag op 229.000 nieuwe steunaanvragen na een aantal van 232.000 in de week ervoor.

“De cijfers over de arbeidsmarkt kunnen zomaar eens cruciaal zijn voor de richting van de beurzen op korte termijn”, volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx, “aangezien ze een indicator vormen voor het consumentenvertrouwen en hun bestedingspatroon. Zolang de werkloosheid laag blijft, is de verwachting dat de consumentenuitgaven op peil blijven. Dit is belangrijk voor de groei van de Amerikaanse economie”, concludeerde de expert van Lynx.

Vrijdag verschijnt het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid. De markt rekent op een banengroei in augustus van 161.000, tegenover 114.000 in juli. Verder zou de werkloosheid zijn gedaald van 4,3 tot 4,2 procent en stegen de uurlonen licht op maand- en jaarbasis, is de marktverwachting.

Vooruitkijkend naar die belangrijke banencijfers denkt analist Corné van Zeijl van Cardano dat alleen bij een hele zware tegenvaller een renteverlaging van 50 basispunten weer actueel kan worden. Vooralsnog lijkt het een verlaging met 25 basispunten te worden.

“Zoals de zaken er nu voorstaan, geeft de Fed Fund Futures curve aan dat de markt een renteverlaging verwacht bij elke FOMC-vergadering tot het eind van volgend jaar. Dat zijn veel verlagingen. Maar de geschiedenis leert ons dat er een groot verschil kan zijn tussen wat de markt verwacht en wat de Fed daadwerkelijk doet”, voegde Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild toe.

Eerder deze week bleek dat de industrie in de VS in augustus opnieuw is gekrompen. Volgens marktkenners speelt de dienstensector een steeds grotere rol in de Amerikaanse economie.

In dat kader was er aandacht voor de inkoopmanagersindices voor de dienstensector die donderdagmiddag verschenen. Volgens S&P Global groeide de dienstensector in augustus harder. De inkoopmanagersindex verbeterde van 55,0 naar 55,7.

Econoom Chris Williamson van S&P Global wees echter op de zwakke industriedata van eerder in de week en stelde dat het belangrijk zal zijn om in de gaten te houden “of de dienstensector bezwijkt onder de recente verzwakking van de fabrieksactiviteit.”

De inkoopdata van ISM toonden ook een lichte groeiversnelling van de Amerikaanse dienstensector in juli, hoewel de verbetering van 51,4 naar 51,5 beperkt was. Economen rekenden voor augustus echter op een daling tot 51,0.

De euro/dollar bleef donderdagavond steken rond 1,1100, terwijl de obligatierentes licht daalden. De olieprijzen stegen even twee procent op het bericht dat OPEC+ zijn geplande productieverhogingen met twee maanden zal uitstellen. Vervolgens liep de winst terug tot minder dan een half procent.

Bedrijfsnieuws

Nvidia noteerde donderdag een half procent hoger, na een verlies van ruim 10 procent in de afgelopen twee dagen, in reactie op mediaberichten dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de chipreus en andere bedrijven zou hebben gedagvaard in een onderzoek naar het mogelijk schenden van de mededingingsregels. Donderdag zei Nvidia volgens persbureau Reuters dat het niet is gedagvaard. Wel zou de Amerikaanse justitie informatie hebben ingewonnen, onder meer over de hardwarebundels van Nvidia.

Nabeurs komt sectorgenoot Broadcom met cijfers. Het aandeel daalde in aanloop met een half procent. AMD verloor een procent en Micron steeg een half procent.

C3.ai rapporteerde bij de kwartaalcijfers een zwakker dan voorziene omzet uit abonnementen. Het aandeel daalde met 12,5 procent.

Nio rapporteerde afgelopen kwartaal een kleiner nettoverlies, dankzij recordverkopen en verbeterde marges. Ook de outlook voor het lopende kwartaal stemde de markt tevreden. Het aandeel steeg met bijna 11 procent.

Rivaal Tesla is van plan om begin volgend jaar zijn zelfrijdende assistentie-software (FSD) uit te rollen in Europa en China, mits toezichthouders hun goedkeuring geven. Dit kondigde de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen donderdag aan op X. FSD, oftewel full self-driving, is de technologie van Tesla die als aanvulling dient op de automatische piloot functie. FSD is al beschikbaar in de VS en Canada. De aandelen van Tesla werden donderdag 4,1 procent meer waard.

Verizon Communications zal Frontier Communications overnemen in een deal ter waarde van 20 miljard dollar. Verizon neemt Frontier over voor 38,50 dollar per aandeel in contanten. Verizon merkte op dat de prijs een premie van 44 procent vertegenwoordigt ten opzichte van de naar volume gewogen gemiddelde aandelenkoers van Frontier in de 90 dagen vóór 3 september. Toen kwamen de eerste berichten over een mogelijke deal naar voren. Het aandeel Frontier ging 9 procent lager, terwijl Verizon een half procent daalde.

FuelCell heeft in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar een kleiner operationeel verlies gerapporteerd, terwijl de omzet ook daalde. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Amerikaanse producent van elektriciteit uit waterstof met een brandstofcel. Het aandeel steeg met 3,8 procent.

ChargePoint is van plan 15 procent van het personeelsbestand te schrappen, goed voor 250 banen, nadat het bedrijf de kwartaalomzet harder zag teruglopen dan verwacht. Het aandeel gaf donderdag 17 procent prijs.

US Steel steeg met 4,3 procent, na een koersval op woensdag. Het Witte Huis lijkt op het punt te staan de verkoop van Nippon Steel te blokkeren.

HPE overtrof de verwachtingen in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar en werd positiever over het voorziene jaarresultaat. Toch verloor het aandeel donderdag 5 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.