Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX vermoedelijk licht lager van start in aanloop naar banenrapport

AEX vermoedelijk licht lager van start in aanloop naar banenrapport
6 sep 2024 om 07:53

 De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het rood.

Donderdag koerste de AEX index al opnieuw lager met een verlies van 0,6 procent op 891,86 punten. Naast aanhoudende druk voor de chippers wogen ook de uitgevers op de koersvorming. Verzekeraars zaten daarentegen in de lift. 

Wall Street sloot daarnaast donderdagavond verdeeld, met een bescheiden winst voor techbeurs Nasdaq, en een nipt verlies voor de breed samengestelde S&P 500 index.

Analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets bespeurde donderdag op de beursvloeren duidelijk voorzichtigheid, met beleggers die wachten op het Amerikaanse banenrapport dat vandaag verschijnt.

De markt rekent op een banengroei in de VS in augustus van 161.000, tegenover 114.000 in juli. Verder zou de werkloosheid zijn gedaald van 4,3 tot 4,2 procent en stegen de uurlonen licht op maand- en jaarbasis, is de marktverwachting.

Analist Corné van Zeijl van Cardano denkt dat alleen bij een heel zware tegenvaller een renteverlaging van 50 basispunten weer actueel kan worden. Vooralsnog lijkt het een verlaging met 25 basispunten te worden. Op 18 september neemt de Federal Reserve zijn besluit.

“Zoals de zaken er nu voorstaan, geeft de Fed Fund Futures curve aan dat de markt een renteverlaging verwacht bij elke FOMC-vergadering tot het eind van volgend jaar” zei analist  Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

“Dat zijn veel verlagingen. Maar de geschiedenis leert ons dat er een groot verschil kan zijn tussen wat de markt verwacht en wat de Fed daadwerkelijk doet”, aldus Vranken.

In Azië koerste de beurs in Sydney vanochtend krap een half procent in het groen, terwijl Tokio en Shanghai tot ruim een half procent prijsgaven. De beurs in Mumbai noteerde daarnaast een procent lager,  terwijl de beurs in Hongkong de deuren gesloten hield, vanwege tyfoon Yagi.

De Amerikaanse olie-future maakte donderdagavond een pas op de plaats op 69,15 dollar per vat. 

De rentes daalden wat in aanloop naar de cijfers van vanmiddag  en de euro/dollar steeg licht naar 1.1118.

Bedrijfsnieuws

InPost zag in het tweede kwartaal van 2024 de volumes iets sterker stijgen dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Dit meldde de Poolse aanbieder van pakketkluisjes vrijdag voorbeurs.

Bever Holding boekte in de eerste zes maanden van 2024 een kleiner negatief resultaat. Het resultaat voor belastingen was 605.656 euro negatief, waar dat eind 2023 nog bijna 1,4 miljoen euro was.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag met 0,3 procent op 5.503,41 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 40.755,75 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 17.127,66 punten, waarbij Tesla een van de uitblinkers was. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Tesla Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.