Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: OPEC schat vraag naar olie verkeerd in

Beursblik: OPEC schat vraag naar olie verkeerd in
6 sep 2024 om 12:58

 Oliekartel OPEC en diens partners hebben, net als veel andere voorspellers, de vooruitzichten voor de groei van de vraag in 2024 verkeerd ingeschat, vooral door een afnemende vraag in China. Dit stelde grondstoffenspecialist Ole Hansen van Saxo Bank.

De afnemende Chinese vraag heeft onder meer te maken met een zwakke economische groei en een snelle uitrol van elektrische en hybride auto’s, aldus Hansen.

Vorige maand voorspelde het kartel nog een stijging van de vraag met 2 miljoen vaten per dag. Het lijkt er steeds meer op dat het IEA binnenkort een groei van minder dan 1 miljoen vaten zal voorzien.

“OPEC+ kan het aanbod beïnvloeden, maar niet de vraag”, aldus Hansen.

De analist van Saxo verwacht dat een olieprijs van 70 dollar voor Brent een lijn in het zand is die OPEC+ misschien wil verdedigen. “Hetzij door verbale interventie, druk op een aantal landen om de verplichte compensatieverlagingen na te komen, of uiteindelijk door een nieuwe pijnlijke productieverlaging.”

Ten slotte wees de analist van Saxo erop dat de wereldwijde raffinagemarges stabiliseren en zelfs voorzichtig beginnen te stijgen, nu er voldoende voorraad is.

Deze week braken zowel WTI als Brent belangrijke steunniveaus van respectievelijk 71,70 en 75 dollar. Die fungeren nu als weerstand. “Zolang we onder deze niveaus blijven, zullen speculanten de markt zien als een verkopersmarkt, in plaats van buy-on-dips”, meent Hansen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.