Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: AEX opnieuw lager

Beursupdate: AEX opnieuw lager
6 sep 2024 om 11:35

 De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend opnieuw lager, waarbij beleggers wachten op het banenrapport uit de VS.

 Rond de klok van half twaalf daalde de AEX met 0,6 procent tot 886,97 punten.

Donderdag koerste de AEX ook al lager, met een verlies van 0,6 procent op 891,86 punten. Naast aanhoudende druk voor de chippers wogen ook de uitgevers gisteren op de koersvorming. Verzekeraars zaten daarentegen in de lift. 

Analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets bespeurde donderdag op de beursvloeren duidelijk voorzichtigheid, met beleggers die wachten op het Amerikaanse banenrapport dat vanmiddag om half drie verschijnt.

De markt rekent op een banengroei in de VS in augustus van 161.000, tegenover 114.000 in juli. Verder zou de werkloosheid zijn gedaald van 4,3 tot 4,2 procent en stegen de uurlonen licht op maand- en jaarbasis, is de marktverwachting.

“Zoals de zaken er nu voorstaan, geeft de Fed Fund Futures curve aan dat de markt een renteverlaging verwacht bij elke FOMC-vergadering tot het eind van volgend jaar”, zei analist Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

“Dat zijn veel verlagingen. Maar de geschiedenis leert ons dat er een groot verschil kan zijn tussen wat de markt verwacht en wat de Fed daadwerkelijk doet”, aldus Vranken.

De olieprijzen herstelden vrijdag opnieuw, nadat beleggers de grote daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie en een uitstel van productieverhogingen door OPEC+-producenten afwogen tegen gemengde Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Een vat Brent olie werd 0,6 procent duurder op 73,05 dollar.

De rentes aan beide kanten van de oceaan daalden verder in aanloop naar het banenrapport. De euro/dollar bleef redelijk stabiel rond de 1,1100.

Stijgers en dalers

Na de daling van gisteren wisten de uitgevers RELX en Wolters Kluwer vanochtend ongeveer 0,6 procent bij te schrijven en ging Adyen aan kop met een winst van 0,9 procent.

ASML daalde 1,5 procent. ASML heeft voortaan exportlicenties van de Nederlandse overheid nodig voor drie type exemplaren van zijn Twinscan in plaats van een. Dit betekent volgens ASML in de praktijk dat er niet alleen een exportvergunning nodig is van Den Haag voor de Twinscan NXT:2000i, maar ook voor de Twinscan NXT:1970i en de 1980i. Voor die laatste twee machines moest ASML in het verleden al een exportvergunning aanvragen in de VS. Volgens ASML zullen de nieuwe export maatregelen geen effect hebben op de outlook voor 2024 of voor de lange termijn scenario’s van het bedrijf. Rond dezelfde tijd kwam het bericht dat Washington nieuwe exportrestricties voor China overweegt.

Een andere opvallende daler was zwaargewicht Shell, dat na de recente dalingen van de olieprijzen 1,5 procent moest prijsgeven

Bij de Midkappers zag InPost in het tweede kwartaal van 2024 de volumes iets sterker stijgen dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Beleggers reageerden enthousiast en het aandeel steeg ruim 8 procent. “Inpost bevestigde de outlook voor 2024, waarmee het verwacht te ‘outperformen’ en marktaandeel te winnen in alle markten”, aldus zakenbank Jefferies, dat denkt dat de consensus voor de EBITDA in 2024 iets zal worden verhoogd.

Alfen en Fugro daalden daarentegen met 1,5 procent

Bij de kleinere aandelen gingen Accsys aan kop met een winst van 1,5 procent . De vastgoedfondsen Wereldhave en NSI stegen 1,4 en 1,0 procent.

De bouwers Heijmans en BAM daalden met 2,5 en 1,8 procent.

Bij de lokale fondsen boekte Bever Holding in de eerste zes maanden van 2024 een kleiner negatief resultaat. Het resultaat voor belastingen was 605.656 euro negatief, waar dat eind 2023 nog bijna 1,4 miljoen euro was. Het aandeel noteerde onveranderd.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Fastned

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.