Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen dalen voor de vijfde sessie op rij

Europese beurzen dalen voor de vijfde sessie op rij
6 sep 2024 om 12:33

 De Europese beurzen noteerden vrijdag voor de vijfde keer op rij lager, in afwachting van het Amerikaanse banenrapport dat vanmiddag om 14:30 uur staat geagendeerd.

De brede STOXX Europe 600 index daalde rond lunchtijd met 0,2 procent tot 510,80 punten, de Duitse DAX verloor 0,4 procent tot 18.505,12 punten en de Franse CAC 50 daalde met 0,1 procent tot 7.422,43 punten. De FTSE 100 verloor 0,3 procent in Londen bij een stand van 8.210,80 punten.

Na vorige week op een recordhoogte te zijn gesloten, is de brede Stoxx 600 deze week bijna 3 procent gedaald.

Dit was onder meer te wijten aan een reeks macro-economische data uit de VS die zwakker uitvielen dan gedacht. Met name op het gebied van de werkgelegenheid waar de nieuwe vacatures en loonlijsten in de particuliere sector volgens ADP niet meevielen.

Vanmiddag zal dan ook alle aandacht uitgaan naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid. De markt rekent op een banengroei in de VS in augustus van 161.000, tegenover 114.000 in juli. Verder zou de werkloosheid zijn gedaald van 4,3 tot 4,2 procent en stegen de uurlonen licht op maand- en jaarbasis, is de marktverwachting.

“Zoals de zaken er nu voorstaan, geeft de Fed Fund Futures curve aan dat de markt een renteverlaging verwacht bij elke FOMC-vergadering tot het eind van volgend jaar”, zei expert Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

“Dat zijn veel verlagingen. Maar de geschiedenis leert ons dat er een groot verschil kan zijn tussen wat de markt verwacht en wat de Fed daadwerkelijk doet”, aldus Vranken.

Vrijdag werd ook bekend dat de Franse industriële productie toch weer is gedaald en de economische groei in de eurozone in het tweede kwartaal lager is uitgekomen dan verwacht. Het bruto binnenlands product steeg afgelopen kwartaal met 0,2 procent. Een voorlopige raming wees nog op een groei van 0,3 procent.

De olieprijzen herstelden vrijdag opnieuw, nadat beleggers de grote daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie en een uitstel van productieverhogingen door OPEC+-producenten afwogen tegen gemengde Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Een vat Brent olie werd 0,4 procent duurder op 72,88 dollar.

De rentes aan beide kanten van de oceaan daalden verder in aanloop naar het banenrapport. De euro/dollar bleef redelijk stabiel rond de 1,1100.

Stijgers en dalers

In Frankfurt ging Sartorius aan kop met een winst van 2,2 procent, gevolgd door MTU Aero Engines, dat 1,2 procent kon beschrijven.

De grootste dalers waren Siemens Energy en Fresenius, die beide zo’n 2,4 procent verloren.

In Parijs steeg Eurofins Scientific met bijna 3 procent, gevolgd door Dassault Systèmes, dat 1,3 procent won.

Renault en Bouygues verloren 1,9 en 2,2 procent.

In Amsterdam waren Shell en ASML de grootste dalers, met verliezen van respectievelijk 1,5 en 1,4 procent. ASML heeft voortaan exportlicenties van de Nederlandse overheid nodig voor drie type exemplaren van zijn Twinscan in plaats van één. Dit betekent volgens ASML in de praktijk dat er niet alleen een exportvergunning nodig is van Den Haag voor de Twinscan NXT:2000i, maar ook voor de Twinscan NXT:1970i en de 1980i. Voor die laatste twee machines moest ASML in het verleden al een exportvergunning aanvragen in de VS. Volgens ASML zullen de nieuwe exportmaatregelen geen effect hebben op de outlook voor 2024 of voor de lange termijn scenario’s van het bedrijf. Vanochtend werd ook bekend dat Washington nieuwe exportrestricties voor China overweegt.

In Brussel won Sofina 1,3 procent. Het nettoresultaat van Sofina is in de eerste zes maanden van 2024 fors verbeterd. Op 30 juni bedroeg de intrinsieke waarde 9,5 miljard euro, een stijging ten opzichte van 9,1 miljard euro eind 2023. Per aandeel kwam de intrinsieke waarde uit op 287,00 euro per aandeel, een euro meer dan het voorlopige cijfer. Volgens Degroof Petercam kruipt Sofina uit het dal. Analist Kris Kippers handhaafde het koopadvies met een koersdoel van 280 euro.

Volvo daalde met 4 procent naar het laagste niveau sinds januari. De Zweedse autofabrikant zei donderdag dat het zijn marge- en omzetdoelstellingen voor de middellange termijn zou terugschroeven Ook werd het doel om tegen 2023 alle elektrische en plug-in hybride voertuigen te verkopen neerwaarts bijgesteld.

Futures Wall Street

De futures signaleren een negatieve opening op Wall Street, maar kunnen de werkloosheidscijfers daar nog flink verandering in brengen. Rond het middaguur noteerde de S&P 500 index ongeveer 0,6 procent lager.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag overwegend lager geëindigd. De S&P 500 daalde met 0,3 procent op 5.503,41 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 40.755,75 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 17.127,66 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • PORT20
    * *
  • Royal Dutch Shell
    * *
  • Siemens
    * *
  • SOFINA
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.