Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures voorspellen duidelijk lagere opening Wall Street

Futures voorspellen duidelijk lagere opening Wall Street
6 sep 2024 om 12:52

 De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vooralsnog een duidelijk lagere opening tegemoet, in afwachting van het banenrapport dat vermoedelijk bepalend zal zijn voor de omvang van het rentebesluit van de Federal Reserve later deze maand.

De futures op de S&P 500 noteerden rond lunchtijd tot 0,6 procent lager en die op de Nasdaq verloren zelfs meer dan een procent.

Donderdag was het sentiment al terughoudend in aanloop naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid, waarbij alleen de Nasdaq licht in het groen bleef.

Het banencijfer van loonstrookjesverwerker ADP, die enige indicatie geeft voor het officiële rapport van vrijdagmiddag, toonde over augustus een banengroei van 99.000. Het was de kleinste toename in zo’n drie jaar.

Voor het grote banenrapport vandaag wordt verwacht dat er afgelopen maand 161.000 banen aan de economie zijn toegevoegd, tegenover 114.000 in juli. Verder zou de werkloosheid zijn gedaald van 4,3 tot 4,2 procent en stegen de uurlonen licht op maand- en jaarbasis, is de marktverwachting.

Naeem Aslam van Zaye Capital Markets schetst in aanloop naar het cijfer verschillende scenario’s en de mogelijke marktreacties. Een veel zwakker banenrapport zou het vertrouwen in de Fed kunnen schaden en kunnen leiden tot de “slecht nieuws is slecht nieuws”-gedachte, met een flinke daling van de aandelenmarkten tot gevolg.

Maar een veel zwakker banenrapport zou volgens Aslam ook geïnterpreteerd kunnen worden als “slecht nieuws is goed nieuws”, omdat beleggers dan gaan geloven dat de Fed in moet grijpen en mogelijk via een renteverlaging van 50 basispunten.

Als de banendata in lijn zijn met de verwachtingen, zullen de markten misschien niet sterk reageren, omdat ze al rekening houden met een verlaging van 25 punten, aldus Aslam.

De euro/dollar handelde vrij stabiel rond 1,11 in afwachting van het banenrapport, terwijl de  Amerikaanse obligatierentes licht daalden.

De olieprijzen daalden deze week al zo’n vijf procent, ondanks dat OPEC+ zijn geplande productieverhogingen met twee maanden uitstelt. De zorgen over de mondiale economie en vooral China wakkeren ook de zorgen over de vraag naar olie aan.

Bedrijfsnieuws

Halfgeleideraandelen stonden vrijdag in de voorbeurshandel onder druk. Broadcom verloor 9 procent nadat het bedrijf donderdag nabeurs de boeken opende en teleurstelde met de outlook, hoewel men wel positiever werd over de groei van AI. Nvidia noteerde voorbeurs zo’n 2 procent in het rood. Super Micro Computer en Micron verloren ook terrein.

De Amerikaanse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd voor de export van kritieke en opkomende technologie, waaronder quantum computing en halfgeleiderapparatuur, naar China. Dit bleek uit een document dat het Amerikaanse ministerie van handel vrijdag publiceerde.

Aandelen van Alphabet noteerden voorbeurs 0,7 procent lager. Google heeft mogelijk mededingingsregels overtreden in het Verenigd Koninkrijk door zijn dominante marktpositie te misbruiken om zijn eigen advertentiediensten te bevoordelen. Dit meldde de Competitions and Markets Authority vrijdag in een persbericht.

Slotstanden

De S&P 500 verloor donderdag 0,3 procent op 5.503,41 punten, de Dow Jones index daalde met 0,5 procent op 40.755,75 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 17.127,66 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.