Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: alle exportvergunningen ASML voortaan uit Den Haag

Update: alle exportvergunningen ASML voortaan uit Den Haag
6 sep 2024 om 10:41

 ASML heeft voortaan exportlicenties van de Nederlandse overheid nodig voor drie type exemplaren van zijn Twinscan in plaats van een. Dit meldde het bedrijf uit Veldhoven vrijdag in reactie op berichtgeving door Ministerie Buitenlandse Zaken.

Per vandaag wordt de nationale exportcontrolemaatregel voor geavanceerde productieapparatuur voor halfgeleiders uitgebreid, aldus het ministerie. “De maatregel is gericht op een zeer specifieke technologie in de productiecyclus van halfgeleiders, de zogenoemde deep ultra violet lithografische apparatuur”, aldus het persbericht.

“Ik neem deze beslissing voor onze veiligheid. We zien dat door technologische ontwikkelingen er meer veiligheidsrisico’s zijn bij de export van deze specifieke productieapparatuur. Zeker in de huidige geopolitieke context. Nederland heeft een unieke en leidende positie. Dat gaat gepaard met een verantwoordelijkheid die we serieus nemen. Het is goed dat onze industrie weet waar ze aan toe is. Daarbij zijn we zorgvuldig en gericht te werk gegaan, om de wereldwijde handelsstromen en waardeketens zo min mogelijk te verstoren”, aldus minister Reinette Klever in een toelichting.

Dit betekent volgens ASML in de praktijk dat er niet alleen een exportvergunning nodig is van Den Haag voor de Twinscan NXT:2000i, maar ook voor de Twinscan NXT:1970i en de 1980i.

Voor die laatste twee machines moest ASML in het verleden al een exportvergunning aanvragen in de VS, maar per 7 september moet ASML dit in Nederland doen.

Voor de verkoop van EUV-machines, de meest geavanceerde technologie van ASML, gelden ook exportlicenties.

Volgens ASML zullen de nieuwe export maatregelen geen effect hebben op de outlook voor 2024 of voor de lange termijn scenario’s van het bedrijf.

Update: om meer informatie toe te voegen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ahold Delhaize

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.