Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: markten stabiel in aanloop naar banenrapport

Valuta: markten stabiel in aanloop naar banenrapport
6 sep 2024 om 11:25

 De euro/dollar handelde vrijdagochtend stabiel net boven de 1,11, in afwachting van het Amerikaanse banenrapport dat later vanmiddag verschijnt en dat door de markten als bepalend wordt gezien voor de omvang van de renteverlaging die de Federal Reserve vermoedelijk over twee weken zal doorvoeren.

Economen rekenen op een banengroei in de VS in augustus van 161.000, tegenover 114.000 in juli. Verder zou de werkloosheid zijn gedaald van 4,3 tot 4,2 procent en stegen de uurlonen licht op maand- en jaarbasis, is de marktverwachting.

De dollar kan verder onder druk komen te staan als de banendata aanzienlijk zwakker blijken, zeiden valutakenners van Commerzbank.

Dat zou mogelijk de angst voor een Amerikaanse recessie weer aanwakkeren, waardoor de verwachting op een renteverlaging van 50 basispunten weer toeneemt, tijdens de bijeenkomst van de Fed op 18 september, volgens de Duitse bank.

Een veel sterker dan verwacht banenrapport zou de recessiezorgen wegnemen, de kans op een renteverlaging met 25 basispunten vergroten en de dollar een impuls geven, aldus Commerzbank.

Blijken de cijfers redelijk in lijn met de verwachtingen, dan maakt dit nog steeds de weg vrij voor een renteverlaging, maar die is volgens de experts van Commerzbank hoe dan ook ingeprijsd. In dat geval zou de dollar iets van zijn dalingen van deze week kunnen goedmaken.

Aan het einde van de ochtend handelde de euro/dollar op 1,1112, op weekbasis een stijging van 0,6 procent. Ten opzichte van de Japanse yen verloor de dollar vrijdag 0,6 procent op 142,75, terwijl de greenback versus het Britse pond licht steeg op 1,3163.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.