Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street fors lager gesloten

Wall Street fors lager gesloten
6 sep 2024 om 22:08

 De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag fors lager gesloten, na een tegenvallend Amerikaans banenrapport.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,7 procent tot 5.408,42 punten, de Dow Jones index verloor 1,0 procent op 40.345,41 punten en de Nasdaq sloot 2,6 procent lager op 16.690,83 punten.

Aandelen van megacap-techaandelen trokken de S&P 500 vrijdag omlaag, waarmee de index na een zwakker dan verwacht banenrapport zijn slechtste week sinds de ineenstorting van de Silicon Valley Bank in maart 2023 beleefde.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in augustus met 142.000 banen gegroeid, terwijl de markt op een stijging van 161.000 banen rekende. De werkloosheid kwam conform de verwacht uit op 4,2 procent, tegen 4,3 procent een maand eerder. Het uurloon steeg op jaarbasis met 3,8 procent tot 35,21 dollar per uur.

“Het rapport van vandaag suggereert dat de Fed later deze maand een moeilijke beslissing zal moeten nemen over de omvang van de renteverlaging”, zei econoom Paul Ashworth van Capital Economics.

De publicatie is “consistent met een economie die een zachte landing maakt in plaats van [een economie die] in een recessie stort”, voegde hij toe.

“Mensen zijn duidelijk erg geïnteresseerd in de richting van de rentetarieven”, zei CEO en oprichter Howard Chan van Kurv Investment Management. Chan denk dat “mensen dingen inprijzen waarin ze graag willen geloven”, wat de volatiliteit kan aanwakkeren tot het einde van het jaar en daarna, vooral als de verwachtingen voor agressieve renteverlagingen niet uitkomen, zei hij.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 1 basispunt lager op 3,716 procent, terwijl de tweejaarsrente 8 basispunten daalde tot 3,665 procent.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,48 dollar, ofwel 2,1 procent, lager op 67,67 dollar. Op weekbasis sloot de olieprijs 6,99 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1088. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1074 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1110 op de borden. 

Op maandag staan in de VS op macro-economisch vlak een tweetal publicaties op de agenda: de groothandelsvoorraden en het consumentenkrediet.

Bedrijfsnieuws

Halfgeleideraandelen stonden vrijdag onder druk. Broadcom verloor 10,4 procent nadat het bedrijf donderdag nabeurs de boeken opende en teleurstelde met de outlook, hoewel men wel positiever werd over de groei van AI. Nvidia noteerde 4,1 procent in het rood. Super Micro Computer en Micron verloren respectievelijk 6,8 procent en 3,4 procent.

De Amerikaanse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd voor de export van kritieke en opkomende technologie, waaronder quantum computing en halfgeleiderapparatuur, naar China. Dit bleek uit een document dat het Amerikaanse ministerie van handel vrijdag publiceerde.

Aandelen van Alphabet noteerden 4,0 procent lager. Google heeft mogelijk mededingingsregels overtreden in het Verenigd Koninkrijk door zijn dominante marktpositie te misbruiken om zijn eigen advertentiediensten te bevoordelen. Dit meldde de Competitions and Markets Authority vrijdag in een persbericht.

De aandelen van wapenmaker Smith & Wesson daalden met 9,4 procent. Smith & Wesson rapporteerde  een verlies op kwartaalbasis en wees op de afgenomen vraag naar vuurwapens.

Softwarebedrijf UiPath verhoogde de omzetverwachting voor het hele jaar en keurde een inkoopprogramma goed. Het aandeel daalde desondanks 6,0 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.