Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street veert op na meevallend banenrapport

Wall Street veert op na meevallend banenrapport
6 sep 2024 om 14:51

 De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet, maar wel met gedeeltelijk herstel van de futures, nadat het langverwachte banenrapport vooral toonde dat de Federal Reserve op koers kan blijven met zijn rentebeleid.

De futures op de S&P 500 noteerden in navolging tot 0,3 procent lager en die op de Nasdaq verloren 0,5 procent. Eerder op de middag dreigden nog grotere openingsverliezen.

In augustus kwamen er 142.000 banen bij in de Verenigde Staten, waar werd gerekend op 161.000. De banengroei voor juli werd bijgesteld van 114.000 tot 89.000 en die voor juni van 179.000 tot 118.000.

Verder daalde de werkloosheid conform de verwachting van 4,3 tot 4,2 procent en stegen de uurlonen op jaarbasis met 3,8 procent, na een loongroei van 3,6 procent in juli.

De belangrijkste conclusie van het banenrapport is volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets dat de Amerikaanse arbeidsmarkt niet instort en dat de Fed dus geen beleidsfouten maakt. En dus kan de Fed op de huidige koers blijven, denkt Aslam, hetgeen een renteverlaging van 25 basispunten zou betekenen.

De euro/dollar veerde na het banenrapport licht op tot 1,1137, terwijl de Amerikaanse obligatierentes iets verder daalden.

De olieprijzen daalden deze week al zo’n vijf procent, ondanks herstel op vrijdag, hoewel OPEC+ zijn geplande productieverhogingen met twee maanden uitstelt.

Volgens grondstoffenspecialist Ole Hansen van Saxo Bank hebben het kartel en diens partners, net als veel andere voorspellers, de vooruitzichten voor de groei van de vraag in 2024 verkeerd ingeschat, vooral door een afnemende vraag in China.

Bedrijfsnieuws

Halfgeleideraandelen stonden vrijdag in de voorbeurshandel onder druk. Broadcom verloor ruim 7 procent nadat het bedrijf donderdag nabeurs de boeken opende en teleurstelde met de outlook, hoewel men wel positiever werd over de groei van AI. Nvidia noteerde voorbeurs zo’n 1,4 procent in het rood. Super Micro Computer en Micron verloren ook terrein.

De Amerikaanse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd voor de export van kritieke en opkomende technologie, waaronder quantum computing en halfgeleiderapparatuur, naar China. Dit bleek uit een document dat het Amerikaanse ministerie van handel vrijdag publiceerde.

Aandelen van Alphabet noteerden voorbeurs licht lager. Google heeft mogelijk mededingingsregels overtreden in het Verenigd Koninkrijk door zijn dominante marktpositie te misbruiken om zijn eigen advertentiediensten te bevoordelen. Dit meldde de Competitions and Markets Authority vrijdag in een persbericht.

De aandelen van wapenmaker Smith & Wesson daalden met 5,3 procent. Smith & Wesson rapporteerde  een verlies op kwartaalbasis en wees op de afgenomen vraag naar vuurwapens.

Softwarebedrijf UiPath verhoogde de omzetverwachting voor het hele jaar en keurde een inkoopprogramma goed, waardoor de aandelen vrijdag in de voorbeurshandel met 8,6 procent stegen.

Slotstanden

De S&P 500 verloor donderdag 0,3 procent op 5.503,41 punten, de Dow Jones index daalde met 0,5 procent op 40.755,75 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 17.127,66 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.