Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start vermoedelijk licht lager

AEX start vermoedelijk licht lager
10 sep 2024 om 08:10

 De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het rood. 

Maandag koerste de AEX index tijdens een nieuwsluwe handelsdag nog 1,0 procent hoger naar 888,31 punten, nadat vorige week op weekbasis nog een verlies van 4,3 procent op de borden stond.

Ook Wall Street vond maandagavond de weg omhoog, na de slechtste handelsweek sinds maart 2023, met een stijging voor hoofdgraadmeter S&P 500 van 1,2 procent. 

Apple sloot daarentegen vlak, nadat het concern tijdens een evenement een nieuwe generatie iPhones introduceerde, waarbij kunstmatige intelligentie een belangrijke functie krijgt in het besturingssysteem. 

Voor het weekend bleek dat de Amerikaanse banengroei in augustus tegenviel. Er waren ook flinke neerwaartse bijstellingen voor de twee maanden ervoor die opnieuw de zorgen aanwakkerden dat de arbeidsmarkt in de VS minder robuust is dan op het eerste gezicht lijkt.

De FedWatch Tool van CME voorspelde vrijdag even een kans van meer dan 50 procent dat de Federal Reserve de rente later deze maand met 50 basispunten zal verlagen. Inmiddels is die kans weer gedaald tot 29 procent en denkt 71 procent van de markt dat er een renteverlaging van 25 basispunten komt.

De Europese Centrale Bank zal ondertussen donderdag naar verwachting de rente met 25 basispunten verlagen, zodat de depositorente uitkomt op 3,50 procent, maar voorzitter Christine Lagarde zal daarbij voorzichtig zijn over het vooruitzicht van verdere renteverlagingen, vooral omdat de diensteninflatie in de eurozone nog altijd hoog is.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING wijzen de macrocijfers die sinds de vergadering van de ECB in juli zijn vrijgegeven in de eurozone bijna allemaal op een verzwakking van de economische vooruitzichten en een vertraging van de inflatie. “De beste economische achtergrond voor nog een renteverlaging”, volgens de econoom.

Vanochtend bleek de Nederlandse inflatie in augustus volgens het CBS te zijn uitgekomen op 3,6 procent, ten opzichte van 3,7 procent in juli. Daarmee was de inflatie gelijk aan de snelle raming van eind augustus. De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van motorbrandstoffen.

De bewegingen op de Aziatische beurzen waren vanochtend beperkt, en de belangrijkste indices koersten vanochtend binnen een bandbreedte van maximaal een half procent ten opzichte van het slot van maandag.

In China werd vanochtend bekend dat de export in augustus op jaarbasis met 8,7 procent is gestegen. De import groeide daarnaast met 0,5 procent. De export kwam daarmee beduidend hoger uit dan analisten hadden voorzien, terwijl de stijging van de import veel kleiner was dan verwacht.

De Amerikaanse olie-future koerste maandagavond in New York anderhalf procent hoger op 68,71 dollar per vat. De olieprijzen daalden vorige week nog scherp. Vrijdag bereikte de prijs voor een vat WTI zelfs het laagste niveau sinds juni 2023. 

Bedrijfsnieuws 

De omzet van defensiebedrijf Theon International steeg in het afgelopen halfjaar met 161 procent op jaarbasis naar 152,4 miljoen euro. Verder was er een orderinstroom van 77,0 miljoen euro, ruim 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijk met de halfjaarcijfers presenteerde Theon ook de overname van een belang van 60 procent in Harder Digital, een fabrikant van beeldversterkerbuizen, vooral voor de Duitse markt. 

Ebusco wil in het vierde kwartaal 36 miljoen euro ophalen via een claimemissie. Met dit geld wil Ebusco het reorganisatieplan financieren. Op 24 oktober organiseert Ebusco een Bava. 

De handelsvolumes van contante effecten op Euronext zijn in augustus gedaald. De totale volumes op de cash market daalden op maandbasis met 8 procent en op jaarbasis met 4 procent.

Almunda Professionals boekte in de eerste zes maanden van 2024 hogere resultaten. Almunda boekte in de verslagperiode een omzet van 14,6 miljoen euro, waar dat in de eerste jaarhelft van 2023 nog 12,1 miljoen euro was.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg maandag 1,2 procent op 5.471,05 punten, de Dow Jones index won ook 1,2 procent op 40.829,59 punten en de Nasdaq sloot eveneens 1,2 procent hoger op 16.884,60 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.