Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: ECB zal rente vermoedelijk verder verlagen

Beursblik: ECB zal rente vermoedelijk verder verlagen
10 sep 2024 om 16:02

 Na een rustige zomer, zeker in tegenstelling tot de Federal Reserve, zal de Europese Centrale Bank de rente komende donderdag opnieuw met 25 basispunten verlagen. Dit is de verwachting van verschillende experts, waaronder ING, in aanloop naar het Europese rentebesluit.

Begin juni verlaagde de ECB de basisrente tot 4,25 procent, de marginale beleningsfaciliteit tot 4,50 procent en de depositofaciliteit tot 3,75 procent. Het was toen de eerste verlaging in vijf jaar voor de centrale bank. Op deze niveaus bleven de rentes bij het rentebesluit in juli staan.

“De boodschap van de vergadering in juli heeft gewerkt: het draait allemaal om gegevensafhankelijkheid”, zei econoom Carsten Brzeski van ING in een vooruitblik op het rentebesluit van donderdag.

Volgens Brzeski wijzen de cijfers die sinds de vergadering van de ECB in juli zijn vrijgegeven in de eurozone bijna allemaal op een verzwakking van de economische vooruitzichten en een vertraging van de inflatie.

“De beste economische achtergrond voor nog een renteverlaging”, volgens de econoom.

De ECB zal donderdag ook nieuwe economische ramingen bekendmaken. Experts van de Japanse bank Nomura verwachten weinig aanpassingen in de inflatieverwachtingen ten opzichte van de indicaties in juni. Toen rekende de ECB op een inflatie van 2,5 procent in 2024, van 2,2 procent in 2025 en van 1,9 procent in 2026.

Drie maanden geleden voorspelden de economen van de ECB voor dit jaar een kerninflatie van 2,8 procent. In 2025 zou de kerninflatie dalen tot 2,2 procent, terwijl deze graadmeter in 2026 zou moeten uitkomen op 2,0 procent, was destijds de verwachting.

De economische groeiramingen lagen in juni op 0,9, 1,4 en 1,6 procent voor respectievelijk 2024, 2025 en 2026.

Volgens ING zou elke neerwaartse herziening van de groei of inflatie de kans op een sneller tempo van renteverlagingen door de ECB vergroten, terwijl opwaartse herzieningen de haviken zouden motiveren om verdere renteverlagingen af te remmen.

Hoe verder na september?

Verder is de markt benieuwd of de ECB donderdag ook met een forward guidance komt en dus een indicatie voor meer renteverlagingen dit jaar.

Citigroup denkt dat versnelde renteverlagingen voorlopig onwaarschijnlijk zijn, omdat de inflatiestrijd in de eurozone nog niet volledig is gewonnen, wat onderstreept wordt door een nog altijd hoge diensteninflatie. Die kwam in augustus uit op 4,2 procent, waar dat 4,0 procent was in juli.

Kortom, een renteverlaging in oktober maakt geen deel uit van het plan en zou waarschijnlijk afhangen van inflatiecijfers die voor die tijd verschijnen, denkt Citi.

Ook in de marktenzaal van KBC is men voorzichtig. Volgens de experts is de periode tussen dit rentebesluit en die half oktober maar kort en zal de ECB de rentes dan vermoedelijk niet opnieuw verlagen.

KBC verwacht dat de ECB zal vasthouden aan de huidige cyclus van één verlaging per kwartaal, waardoor de volgende renteverlaging pas in december plaatsvindt.

“In tegenstelling tot de Fed zijn de opties van de ECB om het beleid minder restrictief te maken kleiner, gezien de beperkte ruimte richting neutraal gebied met de huidige, hardnekkige (kern)inflatie”, aldus KBC.

Ook Bank of America denkt dat de ECB voorzichtig blijft met verdere verlagingen. De Amerikaanse bank voorspelt dat de depositorente uiterlijk in het derde kwartaal van 2025 op 2,00 procent zal uitkomen, van de huidige 3,75 procent en dat deze benchmark in 2026 zal dalen tot 1,50 procent.

De ECB maakt zijn rentebesluit donderdag om 14.15 uur bekend. Een half uur later volgt een toelichting van voorzitter Christine Lagarde.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.