Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: rustige ochtendhandel in Amsterdam

Beursupdate: rustige ochtendhandel in Amsterdam
10 sep 2024 om 11:06

 De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag vlak in een rustige ochtendhandel, met weinig uitschieters. Rond de klok van 11.00 uur noteerde de AEX op 888,30 punten, vrijwel gelijk aan de slotstand van maandag.

Daarmee krijgt het herstel van gisteren nog geen overtuigend vervolg. De markten zijn in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, later in de week.

Beleggers moeten rekening houden met aanhoudende volatiliteit, zeker richting het rentebesluit van de Federal Reserve, volgende week woensdag, zei Simon Wiersma.

“En ook daarna, richting de Amerikaanse verkiezingen”, verwacht de investment manager van ING.

Op macro-economisch vlak was er vanochtend aandacht voor inflatiecijfers uit Nederland en Duitsland. In ons land stegen de consumentenprijzen in augustus met 3,6 procent, na een inflatie van 3,7 procent in juli.

In Duitsland werd een inflatie van onder de 2,0 procent in augustus bevestigd in definitieve cijfers. De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 1,9 procent, zoals voorlopige data eerder al lieten zien.

Verder steeg de Chinese export in augustus met 8,7 procent wanneer uitgedrukt in dollars en dat was beter dan de plus van 6,6 procent die werd voorzien. De importstijging van 0,5 procent viel echter tegen in vergelijking met de verwachte toename van 2,5 procent.

Vanmiddag staat nog het ondernemersvertrouwen voor het Amerikaanse mkb op de rol en komt de OPEC met zijn maandrapport. Dinsdag noteerden de olieprijzen 0,8 procent lager.

De euro/dollar handelde richting het einde van de ochtend stabiel op 1,1038. Volgens ING kan de dollar in beweging komen tijdens het presidentiële debat tussen vicepresident Kamala Harris en voormalig president Donald Trump komende nacht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerden de chippers ASMI en ASML met winsten van ruim een half procent in het groen. Besi stond licht onder druk.

Philips was hekkensluiter met een verlies van 0,8 procent en Ahold Delhaize verloor 0,7 procent. AkzoNobel was koploper in de AEX met een plus van 0,9 procent.

In de AMX verloor AMG 1,8 procent en daalde Just Eat Takeaway met 2,0 procent. Flow Traders leek te profiteren van de toegenomen volatiliteit en won 1,7 procent. Galapagos ging er 1,6 procent op vooruit.

In de AScX noteerde Theon International vlak na cijfers en de aankondiging van een overname. Accsys won ruim 7 procent, terwijl Ebusco 5 procent verloor.

Tegelijk met de halfjaarcijfers presenteerde Theon maandagavond laat de overname van een belang van 60 procent in Harder Digital, een fabrikant van beeldversterkerbuizen, of helderheidsversterkers, voor bijvoorbeeld nachtkijkers. Harder Digital is vooral actief in de Duitse markt. Theon investeert 34 miljoen euro in het bedrijf.

Ebusco wil in het vierde kwartaal 36 miljoen euro ophalen via een claimemissie. Met dit geld wil Ebusco het reorganisatieplan financieren.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.