Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europees Hof vernietigt arrest over Ierse belastingkwestie Apple

Europees Hof vernietigt arrest over Ierse belastingkwestie Apple
10 sep 2024 om 10:40

 Het Europese Hof van Justitie heeft een bevel bekrachtigd dat Ierland tot 13 miljard euro, omgerekend ruim 14 miljard dollar, aan belastingen plus rente van Apple moet terugvorderen in een slepende kwestie rond belastingvoordelen die de Amerikaanse techreus kreeg in het land. Dit bepaalde de hoogste rechter in de Europese Unie dinsdag.

De Europese Commissie, het uitvoerende orgaan van de EU, zei in 2016 dat Ierland in strijd met de Europese staatssteunregels Apple tot 13 miljard euro aan voordelen had toegekend, waardoor de techgigant aanzienlijk minder belasting hoefde te betalen dan het bedrijf verschuldigd was. De Commissie vroeg Dublin om het geld terug te vorderen dat zou bestaan uit onbetaalde belastingen tussen 2003 en 2014, plus rente, een bevel waartegen zowel Apple als de Ierse regering in beroep gingen.

In 2020 vernietigde het Gerecht van de Europese Unie, het op één na hoogste gerechtshof van de EU, het besluit van de Commissie omdat het van mening was dat de instantie niet aan de wettelijke normen had voldaan door aan te tonen dat Apple onrechtmatig een speciale behandeling had gekregen. Het Europese Hof heeft die uitspraak nu vernietigd en gezegd dat de lagere rechtbank een verkeerde redenering heeft gevolgd.

Het Europees Hof handhaafde dinsdag ook een boete van 2,42 miljard euro, of omgerekend 2,67 miljard dollar, die de Commissie in 2017 oplegde aan Google.

De Europese mededingingswaakhond oordeelde destijds dat Google zijn marktdominantie als zoekmachine heeft misbruikt door zijn eigen vergelijkingsdienst in de zoekresultaten te promoten en die van concurrenten te degraderen. Google ging in beroep tegen de boete, maar krijgt nu van de hoogste rechter van de EU ongelijk.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Asm International
    * *
  • Besi
    * *
  • Blackrock
    * *
  • BMW
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • Inditex
    * *
  • Inpost
    * *
  • PORT20
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.