Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
10 sep 2024 om 18:38

De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers later in de week, terwijl de olieprijs een knauw kreeg door een sombere verwachting van OPEC.

De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 507,95 punten, de Duitse DAX sloot 1,0 procent lager op 18.265,92 punten en de Franse CAC 40 verloor 0,2 procent op 7.407,55 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,8 procent lager op 8.206 punten.

De markten wachten of de Amerikaanse inflatie woensdag voldoende blijkt te zijn gedaald zodat de Fed het monetaire beleid kan versoepelen, volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. Verwacht wordt een daling van het inflatiecijfer van 2,9 procent in juli tot 2,6 procent in augustus. Donderdag volgen nog de Amerikaanse producentenprijzen.

De Duitse inflatie daalde in augustus van 2,3 naar 1,9 procent, bleek dinsdag. De Britse werkloosheid daalde van 4,2 naar 4,1 procent en de loongroei koelde daar ook af van 5,4 naar 5,1 procent. Toch wordt van de Bank of England volgende week geen renteverlaging verwacht.  

De olieprijs daalde dinsdag sterk, nadat OPEC zijn verwachting voor de vraag naar olie verlaagde. Hoewel de verlaging beperkt was, reageerde de handel er scherp op, omdat OPEC, geleid door Saoedi-Arabië, meestal juist optimistisch is over de vraag. Brent-olie werd 3,8 procent goedkoper op 68,90 dollar en zakte daarmee onder de grens van 70 dollar. De WTI-future verloor zelfs 4,4 procent op 65,56 dollar per vat. Daarmee bereikten de olieprijzen de laagste niveaus van dit jaar. 

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1025. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1034 op de borden.

Bedrijfsnieuws

BMW ging hard onderuit, met 11,2 procent. De autofabrikant moet 1,5 miljoen auto’s terugroepen in verband met problemen met het remsysteem en verlaagde daarom zijn EBIT-margeverwachting voor dit jaar fors, van 8 tot 10 procent naar 6 tot 7 procent.

Mercedes-Benz verloor bijna 5 procent in Frankfurt en Volkswagen sloot ook diep in het rood in de DAX, met een min van 3,4 procent. Volkswagen luidde vorige week al de noodklok over  uitdagingen in de transitie naar elektrische auto’s.

Ook chemie- en agroconcern Bayer was uit de gratie in Frankfurt, evenals BASF, met dalingen van 3,7 en 2,5 procent. Vastgoedconcern Vonovia steeg wel 2,2 procent. Elders in Europa deden vastgoedaandelen dinsdag ook goede zaken.

In Brussel liet D’Ieteren Group een veer en sloot 7 procent lager. Beleggers zouden niet happig zijn op het aangekondigde grote bijzondere dividend, omdat een fors deel daarvan naar de belastingdienst gaat. Ook de plannen van investeringsmaatschappij SPDG om gedurende meerdere jaren het aandelenbelang van Olivier Périer te verkopen, stemden beleggers somber.

Halfgeleiders eindigden ook lager, met een min van 3,5 procent voor STMicroelectronics en van 1,4 procent voor Infineon. In Amsterdam leken halfgeleiderbedrijven ASML, ASMI en Besi de grootste daling al achter de rug te hebben met verliezen van minder dan 1 procent.

IT-bedrijf Capgemini was juist een van de zeldzame sterke stijgers met een plus van 5,3 procent. Bank of America is positief over de groeivooruitzichten, mede door zijn diensten op het gebied van generatieve AI, en over de relatief lage waardering.  

LVMH daalde licht, na het nieuws dat de Britse modeontwerpster Sarah Burton de nieuwe creatief directeur wordt van LVMH-dochterbedrijf Givenchy.

Het Europese Hof van Justitie gaf intussen twee Amerikaanse grootmachten een draai om de oren. Apple moet alsnog 14 miljard dollar aan belastingen afdragen in Ierland en Alphabet zal een zware boete voor misbruik van marktmacht alsnog moeten betalen, oordeelde de hoogste rechtbank in de EU.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag lager rond sluitingstijd in Europa. De S&P500-index daalde 0,4 procent.  


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.