Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nauwelijks stijgers in rode AEX

Nauwelijks stijgers in rode AEX
10 sep 2024 om 17:51

 De Amsterdamse beurs is dinsdag lager geëindigd. De AEX verloor 0,7 procent op 881,84 punten.

Daarmee kreeg het herstel van maandag geen vervolg. De stemming werd dinsdag in Europa onder meer beïnvloed door een winstwaarschuwing van BMW, die volgde nadat Volkswagen vorige week ook al de noodklok luidde.

Verder zijn de markten in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, later in de week. Volgende week volgt het rentebesluit van de Federal Reserve.

Daarom moeten beleggers rekening houden met aanhoudende volatiliteit, volgens investment manager Simon Wiersma van ING. Die zou zomaar aan kunnen houden tot de Amerikaanse verkiezingen.

Beleggingsspecialist Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft ondertussen wel positief over aandelen.

“Zolang winsten blijven stijgen, zien we dit als een steun voor aandelenmarkten. Zeker met dalende inflatie en vooral met centrale banken die hun beleidsrentes verlagen”, aldus Van Leenders.

Financiële markten reageren volgens de expert nog steeds nerveus op tegenvallende macro-economische cijfers.

“De recessievrees komt gemakkelijk terug bij dergelijke tegenvallers”, zei Van Leenders, maar er zijn maar weinig data die ook echt op een recessie wijzen.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag aandacht voor inflatiecijfers uit Nederland en Duitsland. In ons land stegen de consumentenprijzen in augustus met 3,6 procent, na een inflatie van 3,7 procent in juli.

In Duitsland werd een inflatie van onder de 2,0 procent in augustus bevestigd met de definitieve cijfers. De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 1,9 procent, zoals voorlopige data eerder al lieten zien.

Verder kwam de werkloosheid in het VK in de drie maanden tot en met juli uit op 4,1 procent, van 4,2 procent in de voorgaande periode, terwijl de loongroei afkoelde van 5,4 tot 5,1 procent. Toch denken marktkenners dat de Bank of England de rente volgende week zal handhaven.

De Chinese export steeg in augustus met 8,7 procent wanneer uitgedrukt in dollars en dat was beter dan de plus van 6,6 procent die werd voorzien. De importstijging van 0,5 procent viel echter tegen in vergelijking met de verwachte toename van 2,5 procent.

Het ondernemersvertrouwen van het Amerikaanse mkb daalde in augustus met 2,5 punt tot 91,3, waarbij kleine ondernemers zich nog steeds zorgen maken over de hoge inflatie.

Oliekartel OPEC kwam dinsdag met zijn maandrapport en verlaagde daarin opnieuw de verwachte groei van de vraag naar olie. Dinsdag noteerden de olieprijzen tot 4,0 procent lager en daarmee op het laagste punt dit jaar.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1024. Volgens ING kan de dollar in beweging komen tijdens het debat tussen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump vannacht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen sloot slechts een klein aantal aandelen in het groen. De winsten voor DSM-Firmenich en RELX beperkten zich tot circa een half procent of minder.

ArcelorMittal verloor 2,2 procent en verzekeraars ASR en Aegon daalden met 2,1 en 2,0 procent.

Shell leverde in het spoor van de dalende olieprijzen 1,5 procent in.

In de AMX verloor AMG 3,8 procent en daalde Just Eat Takeaway met 3,0 procent.

OCI belandde onderaan met een verlies van 5,7 procent. OCI koopt de belangen die Alpha Dhabi Holding PJSC en ADQ in OCI Methanol hebben terug. Het gaat om belangen van respectievelijk 11 en 4 procent. OCI verkocht deze belangen in november 2021. Hoeveel OCI betaalt om zijn partners uit te kopen, werd niet gemeld. Maandag werd bekend dat OCI de methanolactiviteiten verkoopt aan Methanex.

Flow Traders leek te profiteren van de toegenomen volatiliteit en won een procent in de Midkap. Air France-KLM steeg met 1,4 procent, mogelijk profiterend van de lagere olieprijzen.

Verder deed vastgoed goede zaken. Eurocommercial steeg met 1,4 procent, WDP won 1,1 procent en NSI ging er 1,2 procent op vooruit.

In de AScX sloot verder Theon International na cijfers en de aankondiging van een overname 1,1 procent hoger, terwijl Ebusco 11,9 procent verloor.

Tegelijk met de halfjaarcijfers presenteerde Theon maandagavond laat de overname van een belang van 60 procent in Harder Digital, een fabrikant van beeldversterkerbuizen, of helderheidsversterkers, voor bijvoorbeeld nachtkijkers. Harder Digital is vooral actief in de Duitse markt. Theon investeert 34 miljoen euro in het bedrijf.

Ebusco wil in het vierde kwartaal 36 miljoen euro ophalen via een claimemissie. Met dit geld wil Ebusco het reorganisatieplan financieren. Verdere details ontbraken.

Accsys ging aan kop bij de smallcaps met een winst van 6,5 procent bij een slot van 0,66 euro. Accsys heeft een goede start van het jaar achter de rug, ondanks de uitdagende marktomstandigheden, zo zei analist Johan van den Hooven van Edison Research dinsdag in een rapport volgend op de kwartaalcijfers, die de houtveredelaar vorige week publiceerde. Belangrijk was volgens de analist dat de tweede accoya-fabriek inmiddels operationeel is. Wel is het volgens Van den Hooven nog wachten op een oplossing voor de tricoya-fabriek in het Britse Hull. Naar verwachting volgt hierover een bericht voor het einde van deze maand. Verder vindt Edison 0,98 euro een redelijke prijs voor het aandeel.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Amsterdam overwegend lager. Alleen de Nasdaq bleef nipt in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.