Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street sluit hoger

Wall Street sluit hoger
10 sep 2024 om 22:34

 De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag overwegend hoger gesloten, in afwachting van een  televisiedebat tussen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump, ondanks dalende koersen voor banken.

De S&P 500 index steeg 0,4 procent tot 5.495,52 punten. Technologie-index   Nasdaq steeg 0,8 procent tot 17.025,88 punten en de Dow Jones-index daalde 0,2 procent tot 40.736,96 punten. 

Beleggers vroegen zich af hoe sterk de Federal Reserve de rente volgende week zal verlagen en keken daarbij naar de inflatiecijfers voor augustus later deze week. 

Ook het verkiezingsdebat kan daarbij van invloed zijn. “Het vooruitzicht van een zeer spannende verkiezing kan de centrale bank ertoe aanzetten om een grote  renteverlaging uit te stellen tot na de verkiezingen”, zeiden analisten van Evercore. De twee kandidaten liggen nek aan nek in de peilingen. Het debat van dinsdag wordt het eerste en mogelijk het enige presidentiële debat. 

De presidentsrace kende al veel verrassende wendingen, zoals de mislukte moordaanslag op Donald Trump, die aan zijn oor geschampt werd door een geweerschot tijdens een publiek optreden Na een zwak optreden in een debat trok zittend president Joe Biden zich vervolgens terug ten gunste van vicepresident Harris, waarna de peilingen keerden ten gunste van de Democraten.     

Overigens is niet duidelijk of een sterk optreden van Trump dan wel van Harris de aandelenmarkten positief of negatief zou beinvloeden, stelde Adam Turnquist van LPL Financial, die de correlatie tussen de beurskoersen en de kansen van de kandidaten bestudeerde. “Arbeidsmarktcijfers hebben veel meer potentie om de markt te beïnvloeden dan wat er gebeurt in Washington”, concludeerde Turnquist. 

Op macro-economisch gebied bleek het vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers in augustus is gedaald. De index verslechterde van 93,7 in juli tot 91,2 afgelopen maand.

Olie werd 4 procent goedkoper op 65,75 dollar per vat WTI ruwe olie, nadat OPEC zijn prognose voor de groei van de vraag naar olie neerwaarts bijstelde. Vorige week stelde het oliekartel al geplande productieverhogingen uit om de dalende olieprijs een halt toe te roepen.

De euro/dollar noteerde op 1,1021. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1034 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Oracle sloot 11,5 procent hoger, na cijfers waaruit bleek dat de Amerikaanse cloudspecialist het afgelopen kwartaal beter presteerde dan verwacht.

Databeveiliger Rubrik verloor 1,5 procent, ondanks een hogere outlook na een kleiner dan verwacht verlies en een omzetstijging van 35 procent in het afgelopen kwartaal. 

Grote Amerikaanse banken verloren dinsdag terrein na uitspraken van topmannen op een conferentie van Barclays in New York. CEO David Solomon van Goldman Sachs sprak van dalende activiteit op de overnamemarkt. Goldman Sachs verloor 4,5 procent. CEO Jamie Dimon van JPMorgan Chase waarschuwde andermaal voor stagflatie. Zijn bankaandeel verloor 5,2 procent. Ally Financial waarschuwde voor druk op de leningenkwaliteit, omdat consumenten blijven worstelen met de hoge inflatie. Ally sloot bijna 18 procent lager.

Apple sloot 0,4 procent lager, nadat het Europese Hof van Justitie bekrachtigde dat het bedrijf tot 13 miljard euro aan belastingen moet betalen aan Ierland, vanwege genoten belastingvoordelen. Apple presenteerde maandag ook zijn nieuwe iPhone. Kunstmatige intelligentie kreeg een belangrijke functie in het besturingssysteem.

Het Europees Hof handhaafde dinsdag ook een boete van 2,42 miljard euro uit 2017 voor Google. Moederbedrijf Alphabet sloot vrijwel vlak.

Trump Media & Technology Group, het moederbedrijf van het Truth Social-platform, steeg 3,3 procent, in aanloop naar het eerste televisiedebat tussen Trump en Harris.

Hewlett Packard Enterprise daalde 8,5 procent, na de start van een uitgifte van 1,35 miljard dollar aan verplicht converteerbare preferente aandelen om de overname van Juniper Networks te financieren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.