Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Afwachtende houding Europese beurzen in aanloop naar inflatiecijfers VS

Afwachtende houding Europese beurzen in aanloop naar inflatiecijfers VS
11 sep 2024 om 12:50

 De Europese beurzen noteerden woensdag rond het middaguur verdeeld, in afwachting van nieuwe inflatiecijfers in de VS, die vanmiddag om 14:30 uur staan geagendeerd.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 508,50 punten, de Duitse DAX noteerde fractioneel hoger op 18.275,07 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 7.414,34 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent lager op 8.197,50 punten.

“Vandaag wordt het een belangrijke dag voor de beleggers”, aldus beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx, wijzend op de inflatiecijfers uit de VS vanmiddag. “Het zou het laatste datapunt kunnen zijn voor de Fed haar rentebesluit van deze maand.”

De verwachting is volgens Lynx dat de inflatie op jaarbasis in augustus daalde naar 2,6 procent ten opzichte van 2,9 procent in juli, terwijl de kerninflatie ongewijzigd bleef op 3,2 procent.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees ook op de site truflation.com, die de Amerikaanse inflatie dagelijks bijhoudt. Hier is de inflatie nu gedaald tot 1,1 procent. Dat is het laagste niveau in ten minste een jaar en ruim onder de doelstelling van de Fed van 2 procent. Een renteverlaging is dan ook logisch. De Fed zal zich het komende jaar moeten richten op het bestrijden van deflatie en een verzwakkende arbeidsmarkt. Monetaire steun voor beleggers is onderweg, aldus Wiersma.

Op macro-economisch gebied werd bekend dat de Britse economie in juli tot stilstand is gekomen, terwijl rekening werd gehouden met een groei van 0,2 procent.

De olieprijzen veerden woensdag op, nadat de zorgen over de tropische storm Francine, die het aanbod van olie zou kunnen verstoren, momenteel groter zijn dan recente zorgen over de vraag. Een vat Brentolie steeg ruim 2 procent naar 70,77 dollar.

Wat opviel waren de opnieuw lagere rentes aan beide kanten van de oceaan. Zo daalde de tienjarige rente in de VS naar 3,62 procent, het laagste niveau in een jaar. De Duitse variant daalde 2 basispunten en noteerde op 2,13 procent. Deze stond rond de zomer nog op 2,70 procent.

De euro/dollar bleef dicht bij huis en noteerde op 1,1039, maar het was vooral de sterke Japans yen die de aandacht opeiste en tot gevolg heeft dat de inmiddels bekende ‘carry trade’ wellicht nog verder wordt ontrafeld.

Stijgers en dalers

In Frankfurt werd de show gestolen door Commerzbank, dat bijna 18 procent kon bijschrijven. Dit nadat bekend werd gemaakt dat UniCredit een minderheidsbelang in Commerzbank heeft gekocht van de Duitse staat voor een bedrag van 702 miljoen euro. De Duitse overheid zei woensdag dat het een eerste pluk aandelen in Commerzbank heeft verkocht aan de Italiaanse bank, de hoogste bieder, waardoor het belang van de Duitse staat in Commerzbank daalde van 16,49 naar 12 procent. Daarmee blijft Duitsland wel vooralsnog de grootste aandeelhouder van de bank.

BMW kon wat herstellen na de klappen van gisteren en steeg 0,6 procent. Het bedrijf kwam dinsdag met een winstwaarschuwing. Jefferies verlaagde het koersdoel voor BMW woensdag van 95,00 naar 80,00 euro met een onveranderd Houden advies.

Opvallende daler was het in London genoteerde Rentokil, dat ruim 17 procent moest inleveren. De ongediertebestrijder kwam met een winstwaarschuwing. De aangepaste winst voor belastingen zal dit jaar volgens Rentokil uitkomen op 700 miljoen pond, aanmerkelijk minder dan de 780 miljoen pond waar de analistenconsensus op mikt. Rentokil nam veel personeel aan in aanloop naar een piekperiode, die uiteindelijk tegenviel in de zomer.  

Het Spaanse Inditex kon 4,4 procent bijschrijven, nadat de cijfers over de de eerste zes maanden redelijk in lijn waren met de verwachting, maar de modeketen wel verbetering zag bij de verkoop van de eerste herfst-en wintercollecties.

De Amsterdamse beurs werd op sleeptouw genomen door de chippers, waarbij zwaargewicht ASML bijna 4 procent won, Besi 2,6 en ASMI 2,1 procent.

Opvallende daler was Inpost.  AI Prime & Cy, onderdeel van Advent International, maakte bekend dat het bezig is om 20 miljoen aandelen InPost te verkopen. De aandelen worden aangeboden voor 17,00 euro per stuk.

In Brussel was D’Ieteren opnieuw de gebeten hond. Het aandeel daalde met 5 procent. De aankondiging van een buitengewoon dividend bij de halfjaarcijfers brak het aandeel zuur op.

Futures Wall Street

De Amerikaanse aandelenfutures daalden woensdag in aanloop naar het inflatierapport voor augustus. De futures op toonaangevende S&P 500 daalde 0,3 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.