Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: ASML en Besi hoger in groene AEX

Beursupdate: ASML en Besi hoger in groene AEX
11 sep 2024 om 11:12

 De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend in het groen, met koerswinsten voor de techaandelen.

Rond de klok van elf uur won de AEX 0,6 procent op 886,94 punten.

“Vandaag wordt het een belangrijke dag voor de beleggers”, aldus beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx, wijzend op het inflatiecijfers uit de VS vanmiddag. “Het zou het laatste datapunt kunnen zijn voor de Fed haar rentebesluit van deze maand.”

De verwachting is volgens Lynx dat de inflatie op jaarbasis in augustus daalde naar 2,6 procent ten opzichte van 2,9 procent in juli, terwijl de kerninflatie ongewijzigd bleef op 3,2 procent.

Beleggers verwerken ook het eerste televisiedebat tussen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump. Analisten van Rabobank stelden dat Harris het eerste debat heeft gewonnen. “Dat is duidelijk wat de meeste polls laten zien”, aldus de analisten van Rabobank. “Dit was in geen enkel opzicht een herhaling van het debat tussen Biden en Trump.”

Analisten van SEB stellen juist dat er geen duidelijke winnaar valt aan te wijzen. “Het was een verhit debat en het is moeilijk om een overduidelijke winnaar te noemen. De polarisering van de Amerikaanse media heeft tot gevolg dat de polls met een korreltje zout genomen moeten worden”, aldus SEB.

Het verkiezingsdebat kan ook van invloed zijn op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve volgende week, zeiden analisten van Evercore.

“Het vooruitzicht van een zeer spannende verkiezing kan de centrale bank ertoe aanzetten om een grote renteverlaging uit te stellen tot na de verkiezingen.”

In Europa wordt verwacht dat de ECB morgen de rente zal verlagen met 25 basispunten. Meerdere leden van de ECB hebben in de financiële media laten uitschijnen dat een renteverlaging op zijn plaats is door de dalende Europese inflatie. “De dalende olieprijs zal verder de ECB vermoedelijk ook meer vertrouwen geven dat de huidige inflatie onder controle is”, aldus Verstraete van Lynx.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1044. De olieprijzen stegen met ruim een procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen wonnen ASML en Besi 3,4 en 2,7 procent. ABN AMRO werd 2,4 procent duurder. KPN en Ahold Delhaize daalden circa een half procent.

In de AMX won AMG 5,9 procent en Galapagos 4,1 procent. InPost gaf 7,6 procent prijs en daalde naar 17,00 euro. AI Prime & Cy, onderdeel van Advent International, is bezig om 20 miljoen aandelen InPost te verkopen. De verkoop via een versnelde boekprocedure betreft een belang van circa 4 procent en gebeurt op 17,00 euro per aandeel.

Fastned steeg onder de kleinere aandelen met 3,1 procent. Ebusco gaf 8,5 procent prijs. Het Zweedse Connect Bus heeft een opdracht voor 47 bussen ingetrokken, zo bevestigde de fabrikant uit Deurne woensdag aan ABM Financial News. Op vragen als hoeveel omzet met deze opdracht was gemoeid, of er boetes gepaard gaan met de annulering en waarom de order is geannuleerd, wilde Ebusco geen antwoord geven.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.