Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures wijzen op licht lagere opening Wall Street

Futures wijzen op licht lagere opening Wall Street
11 sep 2024 om 13:07

 De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,3 procent in het rood.

Beleggers maken zich op voor de Amerikaanse inflatiecijfers, die vanmiddag op de agenda staan. De data zouden moeten bevestigen dat de inflatie voldoende is teruggevallen om de rentes in de VS te verlagen. De markt houdt er rekening mee dat de Federal Reserve dit volgende week gaat doen.

De verwachting is dat de inflatie op jaarbasis in augustus daalde naar 2,6 procent ten opzichte van 2,9 procent in juli, terwijl de kerninflatie ongewijzigd bleef op 3,2 procent.

De inflatiecijfers zijn de laatste belangrijke cijfers voor de Federal Reserve in aanloop naar het rentebesluit. Een zwakker dan verwacht cijfer kan ertoe leiden dat de Amerikaanse centrale bank een grotere stap moet nemen in het verruimen van het monetaire beleid. Een sterker dan voorzien cijfer zou juist tot voorzichtigheid bij de Fed kunnen leiden.

“Centrale banken hoeven zich niet meer druk te maken om inflatie, maar om deflatie en afnemende economische groei. Rentes gaan dus omlaag, zoveel is zeker”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Het verder terugdraaien van de yen carry trade drukt volgens Wiersma een stevige stempel op het sentiment. Na havikachtige opmerkingen van het bestuurslid van de Bank of Japan, Junko Nakagawa, is de Japanse yen vanmorgen gestegen tot het hoogste niveau van dit jaar ten opzichte van de dollar, merkte Wiersma op. “En dan weet je het wel. De Japanse aandelenbeurzen gaven vanochtend terrein prijs en de yen carry trade wordt verder teruggedraaid”, zag Wiersma.

Beleggers verwerken ook het eerste televisiedebat tussen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump. Analisten van Rabobank stelden dat Harris het eerste debat heeft gewonnen. “Dat is duidelijk wat de meeste polls laten zien”, aldus de analisten van Rabobank. “Dit was in geen enkel opzicht een herhaling van het debat tussen Biden en Trump.”

Analisten van SEB stellen juist dat er geen duidelijke winnaar valt aan te wijzen. “Het was een verhit debat en het is moeilijk om een overduidelijke winnaar te noemen. De polarisering van de Amerikaanse media heeft tot gevolg dat de polls met een korreltje zout genomen moeten worden”, aldus SEB.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1044. De olieprijzen stegen met ruim een procent.

Bedrijfsnieuws

GameStop boekte in het tweede kwartaal een winst van 0,04 dollar per aandeel op een omzet van 798 miljoen dollar. Een jaar eerder was er nog een verlies van 0,01 dollar op een omzet van 1,16 miljard dollar. De retailer had ook beduidend meer geld in kas na een kapitaalverhoging van 20 miljoen aandelen. Het aandeel stond voorbeurs 10,2 procent lager.

Trump Media & Technology Group verloor 14,1 procent, na het eerste televisiedebat tussen Trump en Harris.

Morgan Stanley leverde 1,0 procent in op 95,62 dollar, nadat Goldman Sachs het aandeel van de kooplijst haalde. Het koersdoel ging van 122 naar 105 dollar.

JPMorgan Chase gaf voorbeurs 0,4 procent prijs. Het aandeel stond dinsdag flink onder druk, nadat voorzitter Daniel Pinto zei dat analisten weliswaar een daling van de rentebaten in 2025 verwachten tot 90 miljard dollar, maar dat het werkelijke getal vermoedelijk lager zal zijn. Ook zullen de kosten van de bank hoger dan verwacht uitvallen volgend jaar, vanwege de inflatie en andere factoren.

Goldman Sachs verloor dinsdag 4,4 procent en leverde voorbeurs nog eens krap 0,1 procent in. CEO David Solomon verwacht dat de handelsinkomsten van de bank met 10 procent zullen dalen in het lopende kwartaal.

Slotstanden

De S&P 500 index steeg dinsdag 0,4 procent tot 5.495,52 punten. De Nasdaq steeg 0,8 procent tot 17.025,88 punten en de Dow Jones-index daalde 0,2 procent tot 40.736,96 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.