Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: Amerikaanse inflatie loopt terug

Update: Amerikaanse inflatie loopt terug
11 sep 2024 om 15:14

(ABM FN) De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in augustus minder hard gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 2,5 procent tegen 2,9 procent een maand eerder. Er werd door economen ook gerekend op 2,5 procent, al stond de raming voor de inflatie aanvankelijk nog op een daling naar 2,6 procent.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,2 procent, na een stijging met eveneens 0,2 procent een maand eerder. De verwachting hiervoor lag ook op een prijsstijging met 0,2 procent. 

De kerninflatie, die is gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg conform verwachting 3,2 procent.

De kerninflatie kwam iets hoger uit dan verwacht op 0,3 procent. Hier was gerekend op 0,2 procent.

Een verademing”, reageerde analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets, wijzend op de daling van de inflatie naar 2,5 procent. “De cijfers op jaarbasis laten zien dat de Fed ruimte heeft om de rentes nog agressiever te verlagen”, meent Aslam. 

De kerninflatie laat volgens de expert van Zaye evenwel een minder rooskleurig beeld zien. De kerninflatie, die is gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg nog altijd 3,2 procent op jaarbasis en liet op maandbasis een iets sterker dan verwachte stijging zien.

“Beleggers weten nog niet hoe ze moeten reageren op de wisselvallige inflatiedata”, concludeerde Aslam.

Volgens de CME FedWatch Tool rekent 85,0 procent van de markt nu op een renteverlaging volgende week van 25 basispunten. De resterende 15 procent mikt op 50 basispunten.

Update: om meer informatie en reactie analist toe te voegen. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.