Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: aandacht voor ECB en inflatiecijfers VS

Valuta: aandacht voor ECB en inflatiecijfers VS
11 sep 2024 om 12:11

 De valutamarkten kijken uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag en de Amerikaanse inflatiecijfers vanmiddag.

De ECB zal de rente vermoedelijk met 25 basispunten verlagen, maar zal weinig inzicht geven in het te bewandelen pad daarna, verwacht hoofdeconoom Gilles Moec van AXA Group. “We denken dat we niet veel meer inzichten zullen krijgen over de plannen na de verlaging van 25 basispunten”, aldus Moec. Aangezien de markt al volledig rekening houdt met een renteverlaging morgen, zal de focus liggen op de toespraak van voorzitter Christine Lagarde.

De goudprijzen stegen woensdag licht bij een zwakkere dollar. Beleggers houden hun adem in tot de inflatiecijfers van vanmiddag, die bepalend kunnen zijn voor het rentebesluit van de Federal Reserve later deze maand. De inflatie zal vermoedelijk verder zijn afgenomen.

De verwachting is volgens analisten dat de inflatie op jaarbasis in augustus daalde naar 2,6 procent ten opzichte van 2,9 procent in juli, terwijl de kerninflatie ongewijzigd bleef op 3,2 procent.

De valutamarkten verwerken ook het eerste televisiedebat tussen Donald Trump en Kamala Harris. Een verkiezingsoverwinning van Trump kan de inflatie weer aanwakkeren en dat zou Amerikaanse staatsobligaties niet in de kaart spelen, aldus strategen van ING. “Handelstarieven zouden een inflatoire impact kunnen hebben en drukken op de economie, wat wel weer de weg kan vrijmaken voor verdere renteverlagingen”, aldus ING.

Een zwakkere dollar en optimisme over renteverlagingen ondersteunen ook de prijzen van basismetalen, ondanks zorgen over de vraag vanuit China.

De euro werd wat sterker ten opzichte van het pond op 0,8436 na zwakker dan voorziene groeicijfers uit het Verenigd Koninkrijk, die de verwachtingen op een renteverlaging door de Bank of England iets versterkten. Op maandbasis liet de economie groei noch krimp zien in juli, waar economen mikten op een groei van 0,2 procent. “Het is de tweede maand op rij dat de Britse economie stilstaat en de markten trekken het ontbreken van renteverlagingen in het VK in twijfel”, aldus strategen van Mizuho.

Het muntpaar euro/dollar koerste wat hoger op 1,1038.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.