Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX in het groen van start na ommekeer op Wall Street

AEX in het groen van start na ommekeer op Wall Street
12 sep 2024 om 07:58

 De Amsterdamse beurs gaat donderdag een hogere opening tegemoet na een scherp intradag koersherstel op Wall Street woensdagavond. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong krap anderhalf procent in het groen. 

Vanmiddag staat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de agenda. 

Woensdag koerste de AEX index al 0,3 procent hoger naar een slotstand van 884,50 punten, dankzij vooral de halfgeleiders ASML en Besi, die een flink herstel lieten zien. De Europese hoofdindices sloten verdeeld.

Het Europese sentiment werd woensdag onder meer in bedwang gehouden door wisselvallige inflatiedata uit Amerika. De inflatie daalde van 2,9 procent in juli naar 2,5 procent in augustus, waar gerekend werd op 2,6 procent, maar de kerninflatie bleef steken op een tegenvallende 3,2 procent.

“Dit is niet het rapport dat de markt wilde zien”, zei strateeg Seema Shah van Principal Asset Management. “Nu de kerninflatie hoger uitvalt dan verwacht, is het pad van de Fed naar een verlaging van 50 basispunten ingewikkelder geworden. 

Ook verwerkten beleggers het eerste televisiedebat tussen presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump. Volgens analisten van SEB was er geen duidelijke winnaar. “De polarisering van de Amerikaanse media heeft tot gevolg dat de polls met een korreltje zout genomen moeten worden”, aldus SEB.

De Amerikaanse beurzen kenden woensdag na het inflatierapport en het presidentsdebat een rode opening, maar in de loop van de handelsdag, en na het slot van de Europese beurzen, werd toch overtuigend de weg omhoog gevonden. 

De S&P 500 index en techbeurs Nasdaq noteerden bij de slotzoemer op het hoogste niveau van de handelsdag, met winsten van respectievelijk 1,1 procent en 2,2 procent. De Nasdaq daalde eerder op de dag nog met 2,3 procent. 

Volgens zakenzender CNBC was woensdag sprake van het grootste herstel intradag sinds oktober 2022. 

In Europa wordt verwacht dat de ECB vanmiddag de rente zal verlagen met 25 basispunten. Verschillende leden van de ECB hebben in de media laten doorschemeren dat een renteverlaging op zijn plaats is nu de inflatie in de eurozone daalt.

“De dalende olieprijs zal de ECB vermoedelijk ook meer vertrouwen geven dat de huidige inflatie onder controle is”, aldus analisten van Lynx.

De Amerikaanse olie-future koerste woensdagavond in New York 2,4 procent hoger naar 67,31 dollar. Vanochtend in Azië koerste de future met 0,7 procent verder omhoog. Dinsdag sloot de Amerikaanse olieprijs echter nog op het laagste niveau sinds december 2021. 

De rentes aan beide kanten van de oceaan daalden woensdag.

In Azië koerste de Japanse Nikkei index vanochtend 3,4 procent hoger. Ook de andere hoofdindices vonden de weg omhoog, maar de winsten waren daar meer bescheiden. 

In Japan werd vanochtend bekend dat de producentenprijzen in augustus op jaarbasis met 2,5 procent zijn gestegen, hetgeen minder is dan de 2,8 procent die werd verwacht, na een stijging van 3,0 procent in juli. Deze inflatiebarometer wordt nauwlettend door de Bank of Japan gevolgd, en de daling leidde tot opluchting onder beleggers. 

Het rentebesluit van de ECB wordt vanmiddag om 14:15 uur vrijgegeven, gevolgd door een persconferentie van voorzitter Christine Lagarde om 14:45 uur.

Bedrijfsnieuws

WDP vergroot zijn aanwezigheid in Frankrijk en investeert 50 miljoen euro in zes cross-dock warehouses.

Arcadis, Witteveen+Bos en vier strategische partners zijn opnieuw geselecteerd als vaste partner voor het leveren van ingenieursdiensten voor het programma Zuidasdok, waarmee 105 miljoen euro gemoeid is.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Shell van 40 naar 36 euro, maar handhaafde het koopadvies. JPMorgan verhoogde het advies voor ABN AMRO van Onderwogen naar Neutraal, met een onveranderd koersdoel van 15,30 euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 1,1 procent tot 5.554,13 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 40.861,71 punten en de Nasdaq sloot 2,2 procent hoger op 17.395,53 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.