Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijzen opnieuw hoger gesloten

Olieprijzen opnieuw hoger gesloten
12 sep 2024 om 21:00

 De olieprijzen zijn donderdag voor de tweede dag op rij hoger gesloten, nadat de olieprijs dinsdag nog op het laagste niveau sinds december 2021 sloot.

De oktober-future voor een vat WTI-olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 2,5 procent hoger op 68,97 dollar.

Amerikaanse ruwe olie steeg donderdag, nadat de orkaan Francine door de Golf van Mexico raasde en de olieproductie verstoorde voordat hij aan land kwam in Louisiana. Ook al lijken de raffinaderijen in de regio aan grote schade te zijn ontsnapt.

Echter, verschillende factoren kunnen een herstel van de olieprijzen temperen. Een wereldwijde economische vertraging en zwakke vooruitzichten voor de vraag zijn aanzienlijke tegenwind’, zei Li Xing Gan, strateeg financiële markten bij Exness, in een notitie.

Donderdag zei ook het in Parijs gevestigde Internationale Energieagentschap dat de mondiale groei van de vraag naar olie scherp vertraagt ten opzichte van de post-pandemische cijfers.

Volgens het IEA is de vraag in de eerste helft van 2024 jaar na jaar met 800.000 vaten per dag gestegen, ruim onder de groei van 2,3 miljoen vaten per dag in 2023. Voor het jaar als geheel verwacht het IEA dat de mondiale vraag zal toenemen met ongeveer 900.000 vaten per dag in 2024 en 950.000 vaten per dag in 2025.

De “belangrijkste oorzaak van deze neergang is een snel vertragend China, waar de consumptie in juli voor de vierde maand op rij is gekrompen”, aldus het IEA in zijn rapport.

“In tegenstelling tot de voorspelling voor de groei van de vraag, lijkt de voorspelling van het IEA voor de aanbodgroei ergens in 2025 te anticiperen op een overschot”, zei Kenny Zhu, analist bij Global X. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.