Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: ECB verlaagt rente opnieuw met 25 basispunten

Update: ECB verlaagt rente opnieuw met 25 basispunten
12 sep 2024 om 14:36

 Na een rustige zomer, zeker in tegenstelling tot de Federal Reserve, heeft de Europese Centrale Bank de depositorente donderdag opnieuw met 25 basispunten verlaagd. Dit bleek uit het rentebesluit waarmee de ECB vanmiddag kwam en waarbij de centrale bank ook nieuwe economische ramingen bekendmaakte.

“Op basis van de bijgewerkte beoordeling van de Raad ten aanzien van de inflatievooruitzichten, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de monetairbeleidstransmissie is het nu passend om weer een stap te zetten bij de matiging van de monetairbeleidsrestrictie”, zei de ECB.

Daarmee daalde de depositofaciliteit tot 3,50 procent. De basisrente werd verlaagd tot 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit tot 3,90 procent. De rentes stonden op 3,75, 4,25 en 4,50 procent.

De wijzigingen worden op 18 september 2024 van kracht, zei de ECB. In juni voerde de centrale bank de eerste verlaging in vijf jaar door.

“De raad van bestuur staat klaar om alle instrumenten binnen zijn mandaat aan te passen om ervoor te zorgen dat de inflatie terugkeert naar de doelstelling van 2 procent op middellange termijn en om de soepele transmissie van het monetair beleid te handhaven”, zei de centrale bank donderdag verder in zijn rentebesluit.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING wijzen de cijfers die sinds de vergadering van de ECB in juli zijn vrijgegeven in de eurozone bijna allemaal op een verzwakking van de economische vooruitzichten en een vertraging van de inflatie.

“De beste economische achtergrond voor nog een renteverlaging”, concludeerde de econoom.

De economische groeiramingen van de ECB lagen in juni op 0,9, 1,4 en 1,6 procent voor respectievelijk 2024, 2025 en 2026. Donderdag werden die inschattingen neerwaarts bijgesteld tot 0,8 procent voor dit jaar, 1,3 procent voor volgend jaar en 1,5 procent in 2025.

De inflatie zal dit jaar uitkomen op 2,5 procent, volgend jaar op 2,2 procent en in 2026 op 1,9 procent, bleek verder uit actuele schattingen, die gelijk waren aan de verwachting in juni.

Drie maanden geleden voorspelden de economen van de ECB voor dit jaar een kerninflatie van 2,8 procent. In 2025 zou de kerninflatie dalen tot 2,2 procent, terwijl deze graadmeter in 2026 zou moeten uitkomen op 2,0 procent, was destijds de verwachting.

Donderdag meldde de ECB dat de kerninflatie dit jaar zal uitkomen op 2,9 procent, volgend jaar op 2,3 procent en in 2026 op 2,0 procent.

“De inflatie zal naar verwachting in het laatste deel van dit jaar weer stijgen, deels omdat de eerdere scherpe dalingen van de energieprijzen wegvallen uit de jaarcijfers. In de tweede helft van volgend jaar wordt dan een daling richting onze doelstelling voorzien”, zei de ECB.

Om 14.45 uur zal voorzitter Christine Lagarde een toelichting geven.

De euro/dollar handelde rond het ECB-rentebesluit op 1,1023 en daarmee licht hoger ten opzichte van voor het rentebesluit.

Update: om aanvullende informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.